3.500 klachten bij meldpunt blauwe envelop

Bij het Meldpunt 'Dag blauwe envelop' van de Belastingservice Ouderenbonden zijn sinds november 2015 ruim 3500 meldingen binnengekomen. Aanleiding voor het meldpunt was de mededeling van de Belastingdienst dat de 'blauwe envelop' binnen zeven jaar verdwijnt en dat alle post digitaal verstuurd wordt.

Beeld anp

Volgens seniorenorganisaties KBO, PCOB en ANBO zijn het aantal meldingen een duidelijk signaal van ouderen aan de overheid dat zij zich zorgen maken over de snelheid waarmee de digitalisering van belastingberichten wordt ingevoerd.

'Wij zijn mensen die geen computer hebben. Om toch op de hoogte te blijven zouden wij graag schriftelijk informatie willen blijven ontvangen', zo schrijft een van de ouderen in een brief aan het Meldpunt 'Dag blauwe envelop'.

Veel ouderen zeggen problemen te verwachten als het contact met de overheid en de gemeente alleen nog maar via internet en e-mail verloopt. De samenwerkende seniorenorganisaties benadrukken dat ze niet tegen digitalisering zijn. Maar zij hameren er op dat zowel bedrijven als de overheid goede alternatieven moeten blijven bieden, zodat er een vangnet is voor mensen die niet of verminderd digitaal vaardig zijn.

'Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor mensen die om financiële redenen, door een chronische ziekte of beperking niet met een computer kunnen werken. Voor deze groep is nu vrijwel geen vangnet' aldus de samenwerkende seniorenorganisaties in een verklaring.

'Stap in de goede richting'

In oktober meldde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dat alle brieven van de Belastingdienst de komende vijf tot zeven jaar stap voor stap worden vervangen. In het nieuwe systeem krijgt iedereen een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Als de fiscus digitale post heeft, wordt de belastingplichtige daarover met een mailtje gewaarschuwd.

Hij wees er ook op dat er maatwerk mogelijk is voor bepaalde belastingbetalers tijdens deze periode. Zo zegde Wiebes de Tweede Kamer toe dat wie geen computer heeft, digibeet is en echt geen vrienden of familie heeft om te helpen, toch nog een papieren brief kan krijgen van de Belastingdienst.

'Een mooie stap in de goede richting. Ons appèl aan de staatssecretaris is om dit uitstel te gebruiken voor het creëren van een gedegen vangnet voor de senioren die geen toegang hebben tot internet', aldus de seniorenorganisaties. Het meldpunt 'Dag blauwe envelop' blijft voorlopig nog even open.

Tjoeptjoep, en de aangifte is klaar

Een blauwe envelop, die kan maar één afzender hebben: de Belastingdienst. Staatssecretaris Wiebes zet het 100-jarige fenomeen bij het oud papier. De fiscus moet digitaal koploper worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden