3,5 jaar cel voor 'paardenman' en ex-directeur vastgoedbedrijf Eurocommerce

Paardenman Ger Visser, ex-directeur van vastgoedbedrijf Eurocommerce, moet drieënhalf jaar de gevangenis in voor faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook zijn zoon moet een jaar de cel in. De vrouw en dochter van Visser werden vrijdag door de rechtbank in Almelo vrijgesproken.

Ger Visser Beeld Hollandes Hoogte

Het Openbaar Ministerie had vorige maand vier jaar celstraf geëist tegen Visser, die op eigen verzoek met zijn volledige naam genoemd wordt.

Visser was jarenlang met zijn bedrijf Eurocommerce een succesvol ontwikkelaar van kantoorpanden door heel Nederland, waar hij miljoenen mee verdiende. Het bedrijf maakte tussen 2006 en 2010 een winst van 67 miljoen euro. Dat geld stak Visser onder meer in de gelijknamige paardenstal. De stal was bijvoorbeeld bekend van het springpaard London, waarmee Gerco Schröder op de Olympische Spelen in Londen zilver won.

Door de economische crisis raakte het bedrijf in de problemen, zoals veel vastgoedbedrijven. Visser kon zijn kantoren vervolgens nauwelijks nog verkopen. Het slechte imago waar Visser mee kampte, hielp ook niet bij het overeind houden van zijn bedrijf.

De werkwijze van Visser was simpel. Hij liet een kantoor bouwen, zocht een huurder en verkocht het verhuurde kantoor vervolgens aan beleggers. Daarna begon hij weer aan een nieuw kantoor. In de loop der jaren kreeg hij een slecht imago, omdat hij huurders uit zijn oude gebouwen zou weglokken met financiële douceurtjes, waarna beleggers met een leeg kantoor achterbleven. Deze afspraken met huurders legde hij vast in geheime afspraken, zogeheten sideletters.

Valse huurcontracten

In die periode peuterde Visser met valse huurcontracten alsnog kredieten los bij banken om zijn bedrijf overeind te houden. Toen hij later toegaf dat hij stukken had vervalst, deden de banken aangifte tegen hem en ging zijn bedrijf snel failliet met een schuld van 730 miljoen euro.

Tijdens de rechtszaak gaf Visser toe dat hij vaak gebruik maakte van geheime afspraken met huurders. 'Sideletters zijn de gewoonste zaak van de wereld in het vastgoed.' Naast deze valsheid in geschrifte werd Visser ook veroordeeld wegens faillissementsfraude. De rechtbank stelde vast dat Visser in het zicht van het faillissement geld en andere bezittingen 'veilig' door ze naar zijn familie te sluizen. Zo gingen er grote geldbedragen en dure auto's naar zijn vrouw. Zijn zoon nam voor 1 euro de paardenstal over en zijn dochter kocht voor hetzelfde bedrag een hotel-restaurant van haar vader.

Paard Eurocommerce London Beeld afp

'Wat fout was, geef ik toe'

De 62-jarige Visser erkende vorige maand ook al het niet altijd zo nauw te nemen met de wet. 'Wat fout was, geef ik toe', zei Visser in de rechtbank in Almelo. 'Geen enkel probleem.' Zo erkende hij het maken van valse huurcontracten met valse handtekeningen eronder. Dat zijn vrouw 10 miljoen euro die afkomstig was uit de zaak zou hebben gekregen noemde Visser 'haar morele recht'. Of dit juridisch ook mocht wist hij niet. 'Ik ben niet fiscaal onderlegd.'

Maar Visser heeft altijd volgehouden dat hij de valse contracten tekende op verzoek van medewerkers van de banken en dat ze wisten dat ze niet klopten. In haar vonnis stellen de rechters hier niets van gebleken is. Volgens de rechters heeft Visser geen enkel 'inzicht in het laakbare van zijn handelen getoond' en blijft hij zich 'profileren als slachtoffer.

'Zijn levenswerk'

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf wel rekening mee gehouden dat Visser door het faillissement en de strafzaak 'zijn levenswerk' is kwijtgeraakt en dat zijn 'maatschappelijke positie sterk is aangetast'.

Zoon Ger jr. kreeg een celstraf omdat hij ruim 5 miljoen euro uit de failliete boedel van Eurocommerce heeft onttrokken. De echtgenote van Visser en zijn dochter werden vrijgesproken omdat er volgens de rechter onvoldoende bewijs is dat zij wisten dat Eurocommerce failliet dreigde te gaan op het moment dat zij vermogen en het hotel-restaurant overnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.