29 wapenvergunningen ingenomen bij hercontroles na 'Alphen'

De herscreening van wapenvergunningen na het schietdrama in Alphen aan den Rijn heeft in totaal 29 mensen hun wapenvergunning gekost. Bij reguliere controles raakten tussen april en november nog eens bijna 220 wapenbezitters hun vergunning kwijt. Dat meldt de NOS.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Na het schietdrama in Alpen aan den Rijn werd besloten dat alle 70.000 wapenvergunningen in Nederland opnieuw beoordeeld zouden worden. Tot nu toe is bij iets minder dan een kwart van alle vergunningen de vergunningprocedure volledig opnieuw doorlopen.

Bij zeven personen is de vergunning ingenomen vanwege hun psychische gesteldheid. Dat betekent niet dat deze personen allemaal psychische hulp nodig hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld ook in een echtscheidingsprocedure zitten.

Na het schietdrama in april in winkelcentrum Ridderhof bleek dat dader Tristan van der V. een wapenvergunning had gekregen. Dat terwijl gegevens over zijn gedwongen opname in een psychiatrische instelling in 2006 in het politiesysteem te vinden waren. Dat was bij de behandeling van zijn vergunning niet meegenomen.

Verschillen
Uit het onderzoek van de NOS blijkt ook dat de regionale politiekorpsen in Nederland controles verschillend uitvoeren. Zo heeft het korps Twente dit jaar slechts veertig vergunninghouders thuis bezocht, terwijl het politiekorps Groningen schat dat dit jaar bij meer dan 90 procent van de gevallen een huisbezoek wordt afgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden