261 minuten thuisvermaak

Omdat binnen zitten tijdens een hittegolf soms aangenaam verkoelend is: ruim vierenhalf uur indoorplezier.

186 minuten

DVD


Spring Breakers


Regie Harmony Korine (2012),


Belga films


Je zou het na alle discussies en reacties eindelijk wel eens willen weten. Wat wilde regisseur Harmony Korine nu dat wij, kijkers, na afloop van Spring Breakers zouden denken? Want het mag dan na films als Gummo en Trash Humpers zijn toegankelijkste film tot nu toe zijn, makkelijk toegang tot de wereld van Spring Breakers krijg je niet echt.


Goed, aan de oppervlakte is het simpel. Vier meisjes weigeren in hun lot te berusten dat ze geen geld hebben om Spring Break te vieren. Zij willen ook wel eens los gaan in de jaarlijkse voorjaarsvakantie die in de VS her en der ontaardt in taferelen die wij kennen van eindexamenreisjes op Kreta en Mallorca. Omdat hun brein en vooral hun zedelijk besef door drugsgebruik al wat vertroebeld zijn, zien ze er geen been in een diner te overvallen. Dat verschaft ze cash om zich in het feestgewoel te storten. Ter plekke komen ze in contact met een omhooggevallen kleine crimineel met een gebrek aan zelfkennis, zodat zaken al snel uit de hand lopen.


Spring Breakers is meer vorm dan inhoud. Sprongen voor- en achteruit in de tijd, vooruitwijzingen op de geluidsband, hallucinerende beelden, een droombevorderende soundtrack. Maar toch zit het vraagteken achter de inhoud. Regisseur Korine koppelt de ethiek, de ongeremdheid en de zucht naar genot van de huidige generatie jongeren aan criminaliteit. De roes van het een lijkt-ie te verbinden met de roes van het ander, inwisselbaar te maken. Maar daarover is nog niets duidelijk gezegd. Korine zelf bleef zich hullen in vaagheden als dat zijn film 'post-narratief' was en 'more like a feeling'.


Dan hoop je dat de dvd uitsluitsel geeft, met een 'featurette', een 'achter de schermen' en een audiocommentaar van de maker. Maar ze bevatten niets waar je wat aan hebt. De eerste twee zijn na 3 minuten afgelopen zonder dat iemand iets heeft gezegd, bij het laatste val je na 10 minuten in slaap van de nietszeggendheid. Best wel ontluisterend. En jammer.


15 minuten en 10 seconden

Webtip


humortv.nl


Vara's humortv.nl staat de hele maand juli in het teken van de grappenmaker die nog drukker is dan Bert Visscher, Bart Chabot en Freek Vonk bij elkaar: Jochem Myjer. Dit zijn de vier grappigste fragmenten, goed voor een lachsalvo van 15 minuten en 10 seconden.


1. http://humortv.vara.nl/c.343684.de-zeven-dwergen.html (Uit de show De Rust Zelve)


Legendarische sketch waarin Myjer zijn versie van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen vertelt. De zeven dwergen zijn hier niet de aardmannetjes zoals we die kennen uit de Disneyfilm, maar hebben de stemmen van Stef Bos, Samson, Extince, Paul Haenen, Willibrord Frequin, Gastóóón, Jambers, Herman van Veen, Henk Westbroek, enzovoorts. On-ge-loof-lijk hoe snel en soepel Myjer van het ene typetje in het andere rolt.


2. http://humortv.vara.nl/ca.1111.skihutmuziek.htm (Uit de show Yeee-haa!)


Oké, dit fragment lijkt een beetje op het voorgaande, maar dat drukt de pret niet. Naar de parodieën van Jochem Myjer willen we best nog 5 minuten en 16 seconden kijken. In dit stuk uit de show Yeee-haa! laat hij V.O.F. de Kunst André Hazes zingen, Stef Bos carnavalskrakers vertolken en Henk Westbroek Kinderen voor Kinderenliedjes ten gehore brengen. Vooral die laatste krijgen ineens een heel andere lading. Razendknap hoe Myjer hier bestaande melodieën pakt en er vervolgens een andere bestaande tekst overheen gooit. Probeer het maar eens, lukt je niet.


3. http://humortv.vara.nl/ca.144268.wakker-worden.html (Uit de show Adéhadé 1.38)


Toen Jochem nog een jochie was, ontdekte hij dat er wel tig slaapliedjes zijn, maar geen enkel wakkerwordliedje. Dus bedacht hij er zelf een om zijn moeder te wekken. Vond zijn moeder niet leuk en dat begrijpen we. Daarentegen is het wél heel leuk iemand op deze manier te wekken. Fragmentje kijken dus en meteen uitproberen op de nog slapende in huis.


4. http://humortv.vara.nl/ca.323773.dieren.html (Uit de show Yeee-haa! 1.43)


Lekker absurdistisch sketchje waarin Myjer vertelt dat dieren het veel makkelijker hebben dan mensen. De vriendin van een leeuw wacht hem namelijk niet op na de jacht om hem verontwaardigd te vragen: 'Heb je deze handdoek laten slingeren?' Een leeuw hoeft op zaterdagochtend niet twee uur buiten de H&M te wachten. En echt niet dat de vriendin van een leeuw op zondag de tv uitzet, terwijl FC Twente speelt, omdat 'we even moeten praten'. Tis wel zo.


60 minuten

Televisie


The Secret Life of Uri Geller


Zondag, BBC 2, 22.00 uur .


Sinds de Israëlische mentalist Uri Geller in 2008 voor SBS 6 zijn medewerking verleende aan de talentenjacht De nieuwe Uri Geller, associeert de Nederlandse tv-kijker hem met Patty Brard die een komkommer in haar mond krijgt gestopt en daar onbedaarlijk bij moet huilen. Voor tv-kijkers buiten Nederland is Geller waarschijnlijk nog altijd de man die zo knap door zijn mentale kracht lepeltjes dubbel weet te vouwen.


Maar Uri Geller is zoveel meer dan dat. Hij was zelfs een spion in de Koude Oorlog voor de CIA en de Mossad. Althans, dat zijn de boude beweringen die gedaan worden in deze nieuwe documentaire van Vikram Jayanti. Meer dan dertig jaar zou Geller een dubbelleven hebben geleid: voor de buitenwereld was hij de gladde lepeltjesbuigende entertainer, ondertussen werd zijn mentale kracht ingezet door de geheime diensten van de VS en Israël, onder meer om gevangen vrij te krijgen, om floppydisks van de KGB te wissen en om positieve gedachten te transporteren naar het brein van Sovjetleiders.


Het klinkt sterk allemaal, maar Geller doet zelf uitgebreid een boekje open in de film en er komen talloze direct betrokkenen, onder wie insiders uit Washington en het Pentagon, aan het woord die Uri Gellers dubbelleven als spion bevestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden