260 boetes voor schenden milieuzone Utrecht kwijtgescholden

Justitie heeft al 260 boetes kwijtgescholden die aan bestuurders waren uitgedeeld die met een oude dieselauto de milieuzonde in Utrecht waren ingereden. De automobilisten hadden bezwaar gemaakt tegen onduidelijke borden, of de gemeente had onvolledig geantwoord op vragen van het Openbaar Ministerie over het bezwaar.

Beeld anp

Dit heeft een woordvoerder van het OM maandag bevestigd tegenover het ANP. Tot dusver gingen 1.400 automobilisten in beroep tegen een boete voor het overtreden van de milieuzone. Van dat aantal zijn 260 boetes daadwerkelijk kwijtgescholden, 935 mensen moeten alsnog betalen. De overige bezwaren worden nog behandeld.

Volgens het CVOM, de instantie die de bezwaarschriften behandelt, bleven veel boetes in het begin staan in afwachting van het verweer van de gemeente Utrecht. Toen er bezwaren binnenkwamen dat de zone met borden niet goed stond aangegeven, kon de gemeente niet ingaan op vragen van het CVOM over de situatie ter plekke. In deze gevallen werden de boetes kwijtgescholden, meldt een CVOM-woordvoerder aan het AD.

Dieselvoertuigen van voor 1 januari 2001 mogen sinds mei 2015 niet meer in de milieuzone komen, die voornamelijk bestaat uit de binnenstad en het stationsgebied. De zone moet de luchtkwaliteit van het centrum verbeteren. In januari oordeelde de bestuursrechter dat Utrecht een dergelijke zone mag instellen, ondanks dat de milieueffecten mogelijk beperkt zijn.

Lees ook:

Van de bestuursrechter mogen Utrecht en Rotterdam doorgaan met het weren van de meest vervuilende dieselpersonenwagens uit hun binnensteden.

Het gekrakeel tegen milieuzones verdient geen schoonheidsprijs. 'Hoe meer milieuzones, hoe groter de gezondheidswinst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.