26 oud-patiënten van alternatieve kankerkliniek Klaus Ross melden zich

De Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben sinds vorige week 26 meldingen gekregen van patiënten die zijn behandeld in de alternatieve kankerkliniek van 'heilpraktiker' Klaus Ross. Dat maakte de Nederlandse politie dinsdag bekend. De meeste patiënten van de kliniek, die vlak over de grens met Venlo in Bracht is gevestigd, zijn Nederlanders. 

Klaus Ross in zijn praktijk Beeld Klaus Ross
Klaus Ross in zijn praktijkBeeld Klaus Ross

Op 26 en 27 juli ging het mis in de kliniek van Ross. Vijf patiënten kregen via een infuus het middel 3-broompyruvaat (3BP) toegediend en werden onwel. Een vrouw moest hevig braken, anderen waren duizelig en kregen koorts. Op 27 juli gaf Ross vier van zijn patiënten een vitamine-injectie tegen de klachten en stuurde ze naar huis. Drie van hen, twee Nederlanders en een Belg, overleden later.

Volgens bronnen van de Volkskrant, die omwille van privacy anoniem willen blijven, was een nieuwe partij 3BP mogelijk de oorzaak van het overlijden van de patiënten. Op 26 juli begon Ross de nieuwe levering toe te dienen. Toen al kregen de eerste patiënten klachten, al was het hun op dat moment onduidelijk dat het verband hield met de nieuwe levering.

De Duitse autoriteiten nemen het Ross kwalijk dat hij niet de hulp van een dokter inriep toen zijn patiënten onwel werden. Of de heilpraktiker officieel verdachte is, willen de Duitse autoriteiten niet zeggen. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) heeft zelfs een totale berichtenstop ingelast, mogelijk omdat er nog te veel onduidelijk is.

De autoriteiten riepen vorige week alle patiënten van de Klaus Ross Kliniek op zich te melden. Het ging niet alleen om zijn huidige patiënten, maar ook mensen die in het verleden door hem werden behandeld. Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen veertien meldingen binnen, waarvan de helft werd doorgestuurd naar de politie voor nader onderzoek.

In opdracht van het Duitse OM werd de kliniek van Ross vorige week doorzocht. Daarbij werden onder meer patiëntendossiers gelicht en gebruikte medicamenten bekeken. Na inzage daarin deed de Duitse inspectie voor de gezondheidszorg aangifte tegen de heilpraktiker.

Klaus Ross was onbereikbaar voor commentaar.

Lees ook

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden