26 Kamerleden steunen huwelijk met Máxima niet

Zesentwintig van de 225 parlementariërs uit de Eerste en Tweede Kamer zullen aanstaande dinsdag geen steun geven aan het voorgenomen huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta....

Van onze verslaggever

In een speciale verenigde vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal wordt 3 juli gestemd over de Toestemmingswet. Omdat de kroonprins te zijner tijd koningin Beatrix wil opvolgen, moet het parlement goedkeuring verlenen aan het huwelijk.

De zesentwintig volksvertegenwoordigers, ofwel 11,6 procent van de Eerste- en Tweede-Kamerleden, zullen naar verwachting hun goedkeuring niet verlenen. Het gaat om een mix van republikeinse sentimenten en het feit dat het koninklijk huis door dit huwelijk gelieerd raakt aan de omstreden Argentijnse oud-minister van Landbouw Zorreguieta, die diende onder het regime-Videla.

Van de grootste regeringspartij PvdA stemmen vier vrouwen tegen. Het gaat om het Tweede-Kamerlid H. Molenaar en haar partijgenoten uit de Eerste Kamer M. Jaarsma, M. Meindertsma en F. Le Poole. Oud-staatssecretaris Elske ter Veld twijfelt nog.

De kleinste regeringsfractie D66 kent twee tegenstemmers: F. Giskes en J. van Walsum. De D66-senatoren stemmen allen voor. De GroenLinksfractie in de Tweede Kamer is overwegend voor: I. van Gent en T. Pitstra zijn tegen. In de senaat zijn vijf van de acht GroenLinks-leden tegen.

De Socialistische Partij zal haar zeven leden niet afvaardigen naar het debat over de Toestemmingswet: zij zullen het voorstel hun stem onthouden. De SGP heeft grote moeite met het feit dat Máxima van katholieken huize is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden