26 ambassadeurs langs bij Verhagen over Fitna

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft maandagochtend 26 islamitische ambassadeurs ontvangen om de dreigende schade rond de publicatie van de anti-islamfilm Fitna te beperken....

‘Laten wij het hoofd koel houden en de betrekkingen warm’, zei Verhagen. Hij zei de oproepen tot geweld en bedreigingen niet acceptabel te vinden. ‘De retoriek in sommige landen laat zien dat we alert moeten blijven.’

Geert Wilders heeft gisteren aangekondigd zijn film op drie punten aan te passen om schadeclaims te voorkomen. De cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard zal uit de film verdwijnen. Westergaard zei gisteren hiermee tevreden te zijn. Een tweede verandering betreft de verwijdering van het portret van de rapper Salah Edin. Wilders had diens afbeelding abusievelijk aangezien voor die van de moordenaar van Theo van Gogh.

Voorts gaat Wilders morgen in gesprek met programmamaker Rob Muntz over het audiofragment in Fitna van een gesprek van Muntz met Theo van Gogh. Wilders bood de door Muntz verlangde naamsvermelding op de aftiteling aan, maar nu wil Muntz geld zien.

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) eist dat Wilders binnen 24 uur nieuwsfragmenten van de NMO verwijdert uit de film. Wilders noemde de NMO in de aftiteling.

Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, heeft op persoonlijke titel met advocaat Haroon Raza en publicist Ali Eddaoui een aanklacht bij het OM tegen Fitna ingediend. De drie vinden dat de film oproept tot moslimhaat en zeggen dat de Koranteksten uit hun verband zijn gerukt.

Afgelopen weekend is Fitna met Perzische ondertiteling online gegaan op een website van seculiere Iraniërs die zich presenteren als verdedigers van het vrije woord.

Inmiddels is de film weer te zien op de website Liveleak.com, waarvan hij vrijdag verwijderd werd vanwege bedreigingen van het personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden