Nieuws

250 Zeeuwen en Brabanders onterecht positief getest na fout in labsysteem

Ongeveer 250 mensen die zich lieten testen in teststraten in Bergen op Zoom en Goes vorige week, hebben onterecht een positieve test uitslag gekregen. De fouten zijn het gevolg van een aanpassing in het laboratoriumsysteem.

 Een testlaboratorium in Rijswijk, ter illustratie. Beeld ANP
Een testlaboratorium in Rijswijk, ter illustratie.Beeld ANP

Dat meldt het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes, dat de testen van deze teststraten analyseert en beoordeelt. Het gaat om de uitslagen van een relatief nieuwe testmethode waarbij niet het genetisch materiaal wordt gemeten, zoals bij een PCR-test. In plaats daarvan wordt op een machinale manier de de antigeen-waarden gemeten. Door gebruik te maken van deze machines kunnen de tests sneller worden geanalyseerd en is de uitslag sneller bekend.

Volgens Bas Wintermans, arts-microbioloog van het ziekenhuis, werken deze tests in principe ‘fenomenaal’. De fout trad op toen het ziekenhuis de waarden van deze antigeentesten in de analysemachines nog iets nauwkeuriger wilde afstemmen. ‘De tests zijn goed, de uitslagen ook, maar wij wilden het nog iets nauwkeuriger maken. Dat is stom gebleken, een menselijke fout.’

Door de waarde-aanpassing werd de uitslag van de tests, positief of negatief, foutief doorgegeven aan het landelijke GGD-systeem. Als gevolg daarvan kregen naar schatting 250 mensen, die zich tussen 27 en 30 mei lieten testen in de teststraten in Goes en Berg op Zoom, onterecht een positieve uitslag. Er is volgens het ziekenhuis geen sprake van foutief negatieve testen.

De fout in het labsysteem werd maandag door het ziekenhuis ontdekt en gecorrigeerd. De mensen die een foute uitslag ontvingen worden volgens het ziekenhuis dinsdag allemaal gebeld door de GGD.

Ook foute uitslagen in Friesland

Zondag maakte het Medisch Centrum Leeuwarden eveneens bekend minimaal tien mensen onterecht een positieve testuitslag te hebben gegeven. In dat geval ging het om patiënten van het ziekenhuis die bijvoorbeeld werden opgenomen door de spoedeisende hulp. In Leeuwarden werden de foutieve uitslagen veroorzaakt door een fout in een van de analyse-apparaten van zogenoemde ‘PCR-sneltesten’. In het MC Leeuwarden en andere Friese Ziekenhuizen krijgen patiënten die positief testen op het de PCR-sneltesten nu een extra reguliere PCR-test.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden