Satire

25 jaar geleden in Het Nieuwste Schavot

de Directie
null Beeld
Beeld

Op de redactie van HNS was het 'business as usual' toen een uur voor de deadline schaakmedewerker Wilfried Möwe zijn verslag van het 52ste Hoogovens Schaaktoernooi inleverde bij redactiechef Henk Koevoet. Vijf minuten later was iedereen in rep en roer.

Aan de wedstrijden in Wijk aan Zee schonk Möwe nauwelijks aandacht. In een apart 'kader' schreef hij alleen over de 'Caro Kann-opening' (1.e4 c6 2.Pc3 d5 3.Df3 e6 4.d4 Pf6 5, enzovoort) die de latere winnaar John Nunn had toegepast in zijn partij tegen de oude rot Victor Kortsjnoj.

Wat opzien baarde, was het 'hoofdverhaal' van freelancer Möwe. Het ging over de escapades van de grootmeesters in het nachtleven van IJmuiden.

Vooral in de zeemanskroegen in oud-IJmuiden leefden de schakers zich uit, avond na avond.

'Pionnen van de alcohol' noemde Möwe ze in zijn gedetailleerde verslag. Het werd ook de kop boven het stuk in de maandagkrant. De organisatie van het Hoogovens Schaaktoernooi ontnam hem zijn perskaart. Pas na een interventie van de NVJ kon Möwe weer gewoon zijn werk doen.

De schaakjournalist hield het daarna voor gezien in wat hij in zijn laatste bijdrage aan HNS 'een door en door verrotte zwart-witte wereld' noemde. Möwe koos voor een bestaan 'op het spoor' en trad als conducteur in dienst van de NS. Vorig jaar ging hij met pensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden