25 jaar-editie van Zij aan zij kan niet zonder 'drie generaties lesbisch'-verhaal

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: het laatste nummer op papier van Zij aan zij, voor vrouwen die van vrouwen houden.

Zij aan zij bestaat 25 jaar. Het jubileumnummer is ook meteen het laatste dat op papier verschijnt. Te weinig mensen kopen het blad 'voor vrouwen die van vrouwen houden' - én voor biseksuele vrouwen, én transvrouwen, én aseksuele vrouwen, én genderfluïden, én wie het maar lezen wil.

Aan de afkorting lbt zijn sinds de begintijd van Zij aan Zij aardig wat letters toegevoegd, al lijkt de nadruk nog steeds op de l te liggen. Het tijdschrift begon in 1992 als 'damescontactkrantje' en verscheen acht keer per jaar. Nu gaat het verder als onlineplatform, maar niet voordat een lezer van het eerste uur herinneringen heeft opgehaald aan het welkomstgeschenk dat ze destijds kreeg: lesbische onderzetters. 'Wat dat zijn? Haha. Dat waren onderzetters met lesbische taferelen. Twee vrouwen met wijnglazen aan een bar of twee vrouwen in innige omhelzing op het strand. Ik heb ze nog altijd.'

Het magazine is best oubollig vormgegeven, maar daar hoor je de oerabonnees in hun dankwoorden niet over. Ze zijn trouw, maar hier en daar ook kritisch. Dajenne (55) vraagt zich af wat de meerwaarde van een blad nog is in deze tijd en bekent eerlijk dat ze alleen nog abonnee is omdat ze telkens te laat is met opzeggen. 'Bepaalde onderwerpen komen om de zoveel tijd terug. Da's logisch, het blijft zeker nodig, maar ik weet inmiddels overal wel van.'

Lastige coming-outs, lesbische dilemma's (wel of niet hand in hand lopen?), emancipatie; ook in deze Zij aan Zij gaat het erover.

Op de cover staat Maria van Oosten, oprichter, uitgever en hoofdredacteur. Haar doel bleef door de jaren heen onveranderd: 'de lesbische vrouw in Nederland op de kaart zetten'. In een interview met D66-Kamerlid Vera Bergkamp komt de zichtbaarheid van lbt-vrouwen ter sprake. Die zou ten opzichte van de homoseksuele man nog altijd te wensen overlaten, behalve dan in de sportwereld - aanleiding voor een ander verhaal. In de sport zijn het juist de vrouwen die makkelijker uit de kast lijken te komen.

In zo'n slot- en jubileumeditie ineen kan een 'drie generaties lesbisch'-verhaal niet ontbreken. Rita (75) weet zo net nog niet wat ze aanmoet met de onlinetoekomst van Zij aan Zij. 'Overschat het internet niet hoor', waarschuwt Janet (25). 'Net als in de echte wereld overheersen daar de mannen. (...) Er is nog steeds geen levendig datingplatform voor vrouwen. Ik weet niet wat het is met vrouwen... Zullen we nog maar een biertje op ze nemen?'

Altijd een goed idee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden