25.000 kindbruiden per dag: 'grootste vorm van misbruik'

Elke drie seconden trouwt er ergens op de wereld een kind van onder de 18 jaar. Voor velen van die kindbruiden staat een toekomst van armoede, uitbuiting, seksueel misbruik en slechte lichamelijke gezondheid te wachten. Daarvoor waarschuwen mensenrechtenorganisaties.

Reuters/ Nowelle Barnhoorn
In het rood kindbruidje Krishna (11), eerder in India. Beeld reuters
In het rood kindbruidje Krishna (11), eerder in India.Beeld reuters

De meeste kindbruidjes trouwen in ontwikkelingslanden, veelal Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. In totaal gaat het om 10 miljoen meisjes per jaar, die vaak uit arme families komen, meldt Unicef. De kinderrechtenorganisatie van de VN omschrijft de ontwikkeling als 'misschien wel de meest omvangrijke vorm van seksueel misbruik en uitbuiting van meisjes'.

Kinderrechtenactivisten slaan alarm en benadrukken dat de rechten van het kind worden geschonden, omdat ze te jong zijn om uit vrije wil toestemming te geven. Kindhuwelijken zijn in veel ontwikkelingslanden weliswaar niet legaal, maar de wet wordt vaak niet nageleefd of niet boven religieuze wetten gesteld.

UNICEF wijst onder meer op de grote overlijdenskans van jonge bruiden tijdens een zwangerschap of bevalling. Kinderen onder de 15 hebben vijf keer meer kans om te sterven, voor, tijdens of na een bevalling dan vrouwen van in de twintig. Meisjes tussen de 15 en 19 jaar hebben twee keer zoveel kans om een zwangerschap of bevalling niet te overleven.

Incontinentie
Bovendien hebbeb meisjes onder de 18 meer kans op het ontwikkelen van een zogenaamde fistel, een niet-natuurlijke verbinding tussen een lichaamsholte en de huid, bij het bevallen. Bij de jonge meisjes gebeurt dat vaak wanneer ze een kind baren, omdat hun lichaam daartegen niet is opgewassen. Veel meisjes met een fistel hebben last van incontinentie.

HIV
Kindbruiden hebben volgens de kinderrechtenorganisaties ook meer kans op besmetting met HIV door oudere echtgenoten. Een onderzoek in Kenia en Zambia van de University of Chicago toont aan dat bij de 15- tot 19-jarige meisjes die seksueel actief zijn en trouwen de kans op HIV met 75 procent omhoog gaat. Daarnaast worden de meisjes vaker verkracht en mishandeld door hun man of schoonfamilie en gaan ze meestal niet naar school.

Kind van het kind
Naast de ernstige gevolgen van de meisjes zelf hebben baby's van de kindbruiden 60 procent meer kans om te overlijden dan wanneer de moeder ouder dan 19 is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden