240 Scholen doen mee aan project voor beter muziekonderwijs

Meer dan 240 basisscholen willen vanaf volgend schooljaar veel aan muziekonderwijs doen. Ze hebben zich aangemeld bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om leraren te trainen voor muzieklessen.

Lara Verdam interviewt minister Bussemaker Beeld de Volkskrant
Lara Verdam interviewt minister BussemakerBeeld de Volkskrant

Jet Bussemaker, minister van onderwijs, is verrast door het hoge aantal inschrijvingen. Volgens Bussemaker vindt 85 procent van de ouders het belangrijk dat er op school meer aandacht voor muziek komt. Maar ondertussen voelt slechts 11 procent van de leerkrachten zich geschikt om muziekonderwijs te geven.

Het ministerie stelt daarom 25 miljoen euro beschikbaar voor bijscholing. Scholen kunnen zich daarvoor nog tot 1 april aanmelden. Er is nog ruimte voor 35 scholen. Ook in de komende twee jaar kunnen scholen nog aansluiten.

Het streven is dat in 2020 een kwart van de scholen muziekonderwijs heeft. Een extra stimulans is de BZTband XXL, een talentenjacht voor de hoogste klassen van de basisschool die dit najaar wordt uitgezonden op NPO3. Het platform Meer Muziek in de Klas gaat daarvoor samenwerken met Joop van den Ende. Pepijn Gunneweg en Jetske van den Elsen van de BZT Show doen de presentatie. De VandenEnde Foundation past de komende jaren nog eens 25 miljoen euro bij voor muziekonderwijs.

Méér dan taal en rekenen

Bussemaker zegt het belangrijk te vinden dat kinderen meer leren dan taal en rekenen. 'Ze moeten creativiteit ontwikkelen, goed kunnen samenwerken en leren naar elkaar te luisteren. Bij dat alles kan het helpen wanneer je samen muziek maakt.' Bovendien is de afwisseling van taal en rekenen met gym, creatieve vakken en muziek goed voor de concentratie, denkt de minister. 'Ik wil niet vastleggen hoeveel uren muziek er moeten komen. Maar het kan helpen in de klas even iets heel anders te doen.'

Scholen worden uitgenodigd samen te werken met allerlei instellingen. 'Dat kunnen conservatoria zijn, maar ook orkesten, fanfares, brassbands, muziekscholen, poppodia.' Minister Bussemaker kan daarbij spreken uit eigen ervaring. 'Ik heb zelf geen goede muziekles op de basisschool gehad', vertelt ze. 'Mijn leraar vond dat je oude liedjes moest leren. Liedjes zoals Op de blanke top der duinen.' Later op de middelbare school haalde ze de schade in. 'Daar had je een mooi muzieklokaal.' De minister speelt nog steeds piano, al zit de drukke agenda haar daarbij vaak in de weg.

En ze zingt vrolijk mee als verslaggever Lara I like the flowers, I like the daffodils inzet. 'Ik hoop dat het muziekonderwijs een uitstralingseffect heeft', zegt de minister. 'Muziek is een taal die we állemaal kunnen verstaan.'

Lara Verdam (10) stelde het tv-programma Willem Wever de vraag: Hoe wordt bepaald welk nieuws in de krant komt? Ze was vooral benieuwd naar nieuws op het gebied van onderwijs. Voor een antwoord op haar vraag kwam Willem Wever naar de Volkskrant en werd minister Bussemaker geïnterviewd. Het programma komt deze zomer op tv.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden