24/7 pakketjes afhalen, nu ook in Nederland

Reportage: pakketpost

In België en Duitsland staan al veel afhaalpunten voor pakketjes: je kunt er 24 uur per dag terecht. Elke dag. DHL is ermee actief in Nederland, PostNL blijft niet achter. De buurtsuper als afhaalpunt heeft het nakijken.

De ophaalkast van PostNL staat nu op proef in de Vogelwijk in Almere. Beeld Raymond Rutting

Dennis Roof (23), eigenaar van 'Eten en drinken op het Plein', is er druk mee. 'Ik heb sinds vrijdag al heel wat Almeerders uitgelegd hoe de pakket- en briefautomaat werkt. Maar ik zie er nog niet veel pakketten in verdwijnen. Ik zie vooral veel ouderen weer terug naar huis lopen, met de brief nog in de hand. Ze vertrouwen die nieuwe kast niet en de oude brievenbus is afgesloten.'

Almere beleeft, opnieuw, een primeur. Na een mislukte proef met de afhaalkast op een aantal NS-stations probeert PostNL nu knaloranje pakket- en briefautomaten uit in de wijk. In de stad in de polder staan sinds vrijdag vier pba's, zoals ze op het hoofdkantoor in Den Haag worden genoemd. Verspreid over heel Almere komen er dit jaar zestien te staan.

De pakket- en briefautomaat is een innovatie, een mooie aanvulling op de mogelijkheden die er al zijn voor de consument die steeds vaker online shopt, zegt de woordvoerster van PostNL. Thuis frankeren of betalen via internet, een toegangscode krijgen via sms of e-mail en de kluis gaat open. 24/7, dag en nacht. De brievenbus is zonder code beschikbaar: voor de ouderwetse brief met postzegel.

Het scenario is bekend. Door de voortschrijdende digitalisering versturen we steeds minder brieven - denk vooral aan rekeningen en bankafschriften - maar doordat we steeds meer online kopen versturen we steeds meer pakjes. Tegelijk is er overdag nog nauwelijks iemand thuis, dus zoeken de bezorgbedrijven naar nieuwe mogelijkheden om de pakketten af te leveren. Behalve 's avonds en op zaterdag gebeurt dat ook al op zondag. Veel winkels hebben afhaalpunten. Er loopt nog een experiment met de 'altijd-thuisbox', voor kleine pakjes, die met een kabel wordt vastgeklonken aan de huispui.

En nu dus de pakjesafhaalkast op straat, als 'doorontwikkeling' van de kast die op het station stond. Na de treinreis op de fiets met een groot pakket op het stuur was te onhandig, weten ze op het 's-Hertogenboschplein in Almere.

Klein bier

PostNL is niet de enige die de afhaalkast heeft ontdekt. Concurrent DHL, gisteren wegens de herfstvakantie niet bereikbaar, heeft ze ook staan. Sinds vorig jaar leegt en bevoorraadt DHL twintig pakjeskasten in Nederland, meldt RTL. Inmiddels heeft DHL samenwerking gezocht met De Buren, dat zestig onbemande afhaalkluizen heeft neergezet. Dat aantal wordt flink uitgebreid: tot duizend in Nederland en vijfhonderd in België. Dat alles dankzij een investering van het Belgische BPost, dat De Buren heeft ontdekt en een substantieel belang in de start-up neemt. Vergeleken met wat er in Duitsland gebeurt is dat hier nog altijd klein bier. DHL heeft daar drieduizend afhaalkluizen staan.

Dat de consument er behoefte aan heeft, zoals PostNL zegt, wordt op straat ten dele bevestigd. Dennis Roof van de eettent op het 's-Hertogenboschplein in Almere-Stad ziet zich de afhaalkast wel gebruiken. Hij koopt kleding via internet, want hij werkt veel, zes dagen per week. 'Op maandag kan ik bij mij in de buurt een pakketje ophalen bij de Jumbo of bij de bloemist. Straks kan het hier, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dan hoef ik niet meer tot mijn vrije dag te wachten.'

De oudere vrouw die een brief deponeert weet het zo net nog niet. Ze woont langs het pad om de hoek en wil niet met haar naam in de krant. 'Er hangen hier af en toe jongeren rond die rotzooi achterlaten, plantenbakken vernielen, fietsen in de boom hangen. Die gaan er straks met de pakketjes vandoor. Dat zoek ik niet op.'

Aan het plein in de stedenbuurt speelde Albert Heijn tot in het voorjaar nog voor postkantoor. Achter de balie voor sigaretten en batterijen staan nu alleen nog een kast voor bol.com en een voor de stomerij. PostNL heeft in april laten weten dat de buurtsuper geen afhaalpunt meer is. 'We worden er steeds minder vriendelijk op', zegt teamleidster Margaret Verberne.

Sociaal vangnet

'Overal komt een machine voor, maar of dat zo goed is?' Verberne is nog begonnen op het postkantoor waarin nu Albert Heijn zit. Nadat het werd opgeheven heeft ze ook het veel kleinere ING-kantoor zien verdwijnen. 'Nu staat hier binnen nog de betaalautomaat. Maar die doet het niet altijd. En als ik op het postkantoor merkte dat een oudere voor de derde keer op één dag geld kwam halen, belde ik met de gezondheidsdienst hiernaast. Zo'n vangnet is dus verdwenen.'

Elders in Almere is het zoeken. De afhaalkast aan de Castorstraat/Alseïdestraat in de nieuwbouwwijk Almere Poort is onvindbaar voor de tomtom. Bedrijven in de buurt van het Brugplein in Almere-Buiten laten de post voorlopig nog brengen en halen, zeggen ze.

Maar de vogelwijk in Almere Hout lijkt gebouwd voor Zalando-, Coolblue- en bol.com-aankopen. Aan de lanen met heggen en hekken op Gooi-hoogte is niemand thuis - als je al over de schutting kunt kijken. De afhaalkast heeft zijn plek naast de glas- en papierbakken aan de Nachtegaallaan, waar je de wijk in rijdt. Of uit. Uit een prikbord met advertenties valt af te leiden dat de kast populair is. Het bord hangt vol met 'schitterende vrijstaande' villa's en bungalows die te koop zijn, en personal trainer Ingmar en hulp in de huishouding Marian bieden hun diensten aan. En er is een dringend verzoek aan de buurt: kat Fiep s.v.p. niet binnenlaten.

pba's (pakket- en briefautomaten) moeten er eind dit jaar zijn in Almere, voor een proef van PostNL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.