23 miljoen euro voor gouden tip over wie MH17 uit de lucht schoot

Een anonieme opdrachtgever heeft 23 miljoen euro uitgeloofd aan degene die weet wie de MH17 heeft neergeschoten.

Beeld Foto AFP

Dezelfde onbekende persoon of personen hebben opdracht gegeven aan het Duitse recherche- en incassobedrijf Wifka de onderste steen boven te halen over de toedracht van de vliegtuigcrash, onafhankelijk van het lopende internationale onderzoek onder leiding van de Nederlandse recherche.

Officieel staat niet vast dat de crash van de MH17 het gevolg is van een aanslag. Maar de man achter Wifka, Josef Resch (65), is daarvan heilig overtuigd. De detective wordt door Duitse media ook wel aangeduid als 'de man zonder gezicht'.

Resch kan bogen op een paar indrukwekkende scalpen: hij verwierf bekendheid met zijn klopjacht naar de malafide Duitse hedgefondsmanager Florian Homm en voor Deutsche Telekom spoorde hij een bende op die telefoonkaarten vervalste. Het Duitse zakenblad Capital maakte als eerste melding van de premie, vervolgens plaatste Resch woensdag een oproep op zijn website. De premie van 23 miljoen euro (30 miljoen dollar) is een internationaal record - voor de gouden tip naar Osama bin Laden stelden de VS destijds 19 miljoen in het vooruitzicht.

Resch heeft de onbekende opdrachtgever alleen via tussenpersonen gesproken, van wie er een met een Zwitsers accent sprak. 'Hoe het precies zit is natuurlijk een bedrijfsgeheim, maar de aanwezigheid van het geld is gegarandeerd.' Resch zelf kreeg voor het aannemen van de opdracht 40 duizend dollar en nog eens 50 duizend als hij deze tot een goed einde brengt.

Op de website van Wifka staat ook dat de opdrachtgevers de tipgever desgewenst van een nieuwe identiteit kunnen voorzien. Om welke identiteit het gaat, zegt Resch niet te weten. 'Het kan evengoed de Nederlandse als de Costa Ricaanse zijn.'

Wie looft zo'n exorbitante premie uit? Het zouden Russische oligarchen kunnen zijn die Poetin dwars willen zitten, denkt Resch, of zelfs het Kremlin zelf. Maar hij sluit ook niet uit dat het een particulier is die gewoon opheldering wil.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie kijkt met argusogen naar het initiatief. 'Het is nog volstrekt onduidelijk of we uiteindelijk iets met deze informatie kunnen', aldus een woordvoerder. Wat hem betreft moeten tipgevers naar de politie stappen. 'En niet naar een recherchebureau, het is onbekend met wie je dan in zee gaat.'

Bovendien kan het recherchebureau de belofte van een nieuwe identiteit niet waarmaken, stelt hij. Alleen overheden kunnen een nieuwe identiteit beloven.

Brokstukken van de MH17 Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.