'23 haatimams met succes uit Nederland geweerd'

Nederland heeft sinds maart vorig jaar 23 haatimams geweerd die in Nederland wilden komen preken. Acht van hen kon de toegang tot ons land worden ontzegd, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dinsdag. Vijftien anderen werden na overleg met de betreffende organisaties toch niet uitgenodigd voor hun preek.

De islamitische leraar Suhayb Salam uit Tilburg leert zijn studenten ongelovigen te haten. Ondanks dat de imam omstreden is zou hij geen gevaar vormen voor de veiligheid en democratie en kan hij dus ook geen preekverbod krijgen. VVD Tilburg was in 2015 de enige partij die de imam wilde uitsluiten. Beeld anp
De islamitische leraar Suhayb Salam uit Tilburg leert zijn studenten ongelovigen te haten. Ondanks dat de imam omstreden is zou hij geen gevaar vormen voor de veiligheid en democratie en kan hij dus ook geen preekverbod krijgen. VVD Tilburg was in 2015 de enige partij die de imam wilde uitsluiten.Beeld anp

Vooral die tweede categorie is belangrijk, verklaart de woordvoerder. Lokale bestuurders gingen in gesprek met organisatoren en die zagen uiteindelijk af van het uitnodigen van de predikanten. 'Het debat aangaan is belangrijk.'

Burgemeesters zouden graag een zwarte lijst willen met haatpredikers. Lokale bestuurders zitten steeds vaker met een gepland optreden van omstreden predikers in de maag, en moeten zelf een oordeel vellen. Het is telkens op lokaal niveau 'heel veel gedoe', stelde burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vorige week.

De NCTV houdt een zogenaamde alerteringslijst van visumplichtige extremistische sprekers bij. Als iemand van die lijst een verblijfsvisum voor Nederland aanvraagt, wordt gekeken of er risico's zijn voor de openbare orde. Het is juridisch lastig om een zwarte lijst aan te leggen voor mensen die gewoon in Europa wonen.

'Zolang iemand niet veroordeeld is voor een strafbaar feit, is het juridisch niet toelaatbaar of proportioneel om iemand op een 'verdachten'-lijst te plaatsen en deze lijst met bijvoorbeeld het lokaal bestuur te delen', aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden