23 doden na ontploffing in Poolse mijn

Een ontploffing in de steenkolenmijn Halemba in het zuiden van Polen heeft het leven gekost aan 23 mijnwerkers. Er worden geen mijnwerkers meer vermist...

Het methaangas kwam dinsdagavond tot ontploffing op een diepte van 1030 meter. De explosie was zo krachtig dat zelfs mijnwerkers die zich op vijfhonderd meter afstand bevonden brandwonden opliepen. Een woordvoerder van de Halemba-mijn, gelegen in Ruda Slaska in Silezië, beschreef de toestand in de mijn als een hel op aarde.

De ontploffing gebeurde toen 23 mijnwerkers voor zeventig miljoen zloty (18 miljoen euro) materiaal wilden ophalen uit een verlaten mijnschacht. De schacht was in maart gesloten vanwege te hoge gasconcentraties. De ontploffing van methaan, een reuk- en kleurloos gas, is een van de belangrijkste oorzaken van mijnrampen.

Minstens acht mijnwerkers waren op slag dood. Vijftien anderen raakten ingesloten. Vanwege hoge gasconcentraties moest de reddingsoperatie woensdag worden gestaakt.

De Halemba-mijn heeft een kwalijke reputatie. In 1990 kwamen er bij een explosie al eens negentien mijnwerkers om. Bij een ondergrondse aardverschuiving eerder dit jaar kwam een mijnwerker vast te zitten. Hij kon na vijf dagen worden gered.

Voor het ongeluk van dinsdag kwamen dit jaar in Polen al twintig mijnwerkers om. Volgens Dominik Kolorz van de mijnwerkersvakbond Solidariteit zijn massale ontslagen en een gebrek aan investeringen verantwoordelijk voor een stijgend aantal ongevallen. De mijndirecties zouden besparen door een deel van het werk uit te besteden aan firma’s die niet over geschoold personeel beschikken. Bovendien zou er in de Poolse mijnen op grote schaal met methaangasdetectoren worden geknoeid.

Reddingswerkers keren terug van de mijn in Ruda Slaska, in het zuiden van Polen, waarin zich dinsdag een explosie voordeed die werd veroorzaakt door methaangas. Er bleken geen overlevenden te zijn. De lichamen van de zeventien kompels die nog in de mijn zaten, zijn geborgen. Het dodental is daarmee op 23 gekomen. (EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.