217 lichamen geborgen uit wrak vluchtelingenschip

Deskundigen hebben 217 lichamen geborgen uit het wrak van een schip dat vorig jaar met honderden asielzoekers aan boord verging op de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Dat maakte de Italiaanse marine donderdag bekend.

Redactie
Archiefbeeld: Sloepen van een Nederlands marinefregat naderen een boot met vluchtelingen op de Middellandse Zee Beeld anp
Archiefbeeld: Sloepen van een Nederlands marinefregat naderen een boot met vluchtelingen op de Middellandse ZeeBeeld anp

Het wrak werd vorige week van de zeebodem gehaald en naar Sicilië gebracht. Deskundigen zijn sindsdien bezig geweest om lichamen te identificeren. Aan boord van het schip, dat in april vorig jaar in de golven verdween, waren volgens ooggetuigen zevenhonderd tot achthonderd mensen. Honderden van hen zaten in het laadruim dat door mensensmokkelaars op slot was gedaan.

Toentertijd werden ongeveer tweehonderd lichamen uit zee gehaald. Slechts 28 mensen overleefden de ramp.

Het zinken van het schip is een van de grootste tragedies met migranten op de Middellandse Zee. Ruim een jaar na de ramp hebben de Italiaanse marine en internationale organisaties nog altijd hun handen vol aan migranten die via de Middellandse Zee naar Europa varen.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Italië in 2016 al meer dan 56 duizend bootvluchtelingen opgenomen. Uit eerdere cijfers bleek dat in de eerste maanden van dit jaar meer dan 1.750 vluchtelingen om het leven zijn gekomen, dertig keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

'Europa zegt: word maar visvoer'

'Naar schatting 1 op de 23 vluchtelingen die de oversteek vanuit Libië naar Italië waagt, verdrinkt. Als je naar deze mortaliteitscijfers kijkt zou migratie medisch gezien een ernstige ziekte zijn.' Lees hier het interview met Erna Rijnierse, arts op het reddingsschip de Aquarius (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden