2012: hogere inkomens en 57-plussers leveren in

Het nettoloon van Nederlanders met een modaal of lager inkomen gaat er maximaal 13,50 euro op vooruit in 2012. De hogere inkomens vanaf 3.315 bruto per maand moeten daarentegen inleveren. Wie tot nu toe gebruik maakte van spaarloon, ziet de impact van de afschaffing ook op de salarisstrook terug. Dat concludeert HR-softwareleverancier Raet op basis van de rekenregels die het kabinet voor 2012 heeft vastgesteld.

© THINKSTOCK

De medewerker met een brutoloon tot 43.000 euro per jaar gaat er maximaal 13,50 euro netto per maand op vooruit. Werknemers met een hoger loon ontvangen tot dertig euro netto minder.
Dit effect komt door de verlaging van de premie van de Zorgverzekeringswet (ZVW) van 7,75 naar 7,1 procent. Bij de werknemer wordt loonheffing ingehouden over de premie die de werkgever betaalt. Door verhoging van de premievrije grens (van 33.427 naar 50.064 euro in 2012) wordt over de hogere inkomens toch meer ZVW ingehouden, met hogere werkgeverslasten tot gevolg.

Van spaarloon en levensloop naar vitaliteit
De vitaliteitsregeling vervangt per 1 januari 2013 de huidige spaarloonregeling en levensloopregeling. Vooruitlopend op die wijziging vervalt het spaarloon al per 1 januari 2012. Er mag dan geen inleg meer worden gedaan op de spaarloonrekening. Hierdoor is het niet meer mogelijk om tweemaal het bedrag fiscaal af te trekken, een keer bij inleg in de spaarloonregeling en eenmaal bij ontvangst in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat er per maand tussen de 16,91 en 26,56 euro meer belasting betaald moet worden.

Minder loon voor 57+

De arbeidskorting voor 57-plussers vervalt op 1 januari 2012, waardoor het nettoloon voor die groep Nederlandse werknemers achteruit gaat. De doorwerkbonus voor 62-plussers valt daarnaast in 2012 lager uit en wordt in 2013 helemaal afgeschaft. Vanaf dat jaar gaat de nieuwe werkbonus van maximaal 3.000 euro voor 60-plussers in.

Bereken hier of via je iPhone met de Raet Netto app eenvoudig of je er netto op voor- of achteruit gaat. Via andere smartphones ga je naar m.raet.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden