2011: doormodderen op de beurs is voorlopig het beste

Aandelenverkopers raden aan dit jaar aandelen te kopen. Dat vermogensbeheerders hun waren aanprijzen, is geen verrassing. Interessanter zijn de valkuilen waarvoor ze waarschuwen. De eurocrisis, een valuta-oorlog en de oplaaiende angst voor inflatie kunnen de stemming bederven.


In grote lijnen zijn beleggingsstrategen het eens over de omgeving waarin beleggers in 2011 moeten opereren. De wereldeconomie groeit komend jaar minder dan afgelopen jaar. De meeste banken gaan uit van circa 4 procent groei. Achter dit gemiddelde gaan werelden van verschil schuil.


'Het goede nieuws is dat miljarden mensen in landen wonen met een hoge economische groei', zei hoogleraar Willem Buiter, hoofdeconoom bij Citigroup, onlangs op een congres van ING Investment Management. 'Het slechte nieuws is dat bewoners van Noord-Amerika, West-Europa en Japan daar niet bij horen.'


Die regio's worstelen met de naweeën van de kredietcrisis en moeten zich naar verwachting nog jaren tevreden stellen met een karige groei van hooguit 2 procent. De VS en Europa gaan gebukt onder torenhoge staatsschulden als gevolg van maatregelen om de recessie te bestrijden. Om de uit het lood geslagen overheidsfinanciën op orde te krijgen, zullen westerse overheden de komende jaren de hand op de knip houden. Dat vooruitzicht maakt consumenten en bedrijven terughoudend.


Voor groei met spectaculaire cijfers moet de belegger naar Brazilië, Rusland, India of China, de zogeheten Bric-landen. Een jonge bevolking, een gestaag groeiende middenklasse en een op export gerichte economie staan garant voor klinkende groeipercentages.


Met het verschil tussen de traditionele economische grootmachten en opkomende markten moeten beleggers leren leven. Deze onevenwichtigheden zijn volgens de analisten geen reden over te stappen op sparen. Spaarders moeten rekening houden met een rente die de komende tijd laag blijft. Zolang de economie niet echt aantrekt, zullen centrale banken die immers op het huidige lage niveau houden.


Dat de westerse economieën voorzichtig opkrabbelen uit de recessie hoeft volgens Ad van Tiggelen, beleggingsstrateeg bij ING Investment Management, niet slecht uit te pakken voor aandelen. 'Doormodderen is het beste voor de beurs', aldus Van Tiggelen. 'Als de economie flink aantrekt, zullen overheden steunmaatregelen intrekken en zal de rente stijgen. Dat veroorzaakt veel onzekerheid bij bedrijven.'


Die beursgenoteerde ondernemingen worden door vermogensbeheerders de hemel in geprezen. Ze bulken van het geld, hebben flink gesneden in de kosten en zien de winst gestaag klimmen. 'De 500 grootste Amerikaanse bedrijven hebben 900 miljard euro in kas', zegt Van Tiggelen. Geld op de plank betekent dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over het dividend en dat er fusies en overnames in de lucht hangen. Denk aan de overnamestrijd om de Nederlandse kabelproducent Draka.


Beursfondsen zijn nog niet te duur, vindt Van Tiggelen. 'De waardering is gemiddeld 12 keer de winst van 2011. Daarbij is rekening gehouden met een winststijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Die waardering is nog onder het gemiddelde op de lange termijn.'


Degelijke sectoren zoals de telecom, farmacie en energie, hebben een streepje voor bij analisten. 'Het dividendrendement van telecombedrijven is ruim 7 procent. Dat is heel behoorlijk, vergeleken bij de lage rente', aldus de ING-belegger.


Analisten zien drie bedreigingen die de fraaie vooruitzichten kunnen verpesten: de eurocrisis, valutaschermutselingen en inflatie-angst. De eurocrisis, die begon met Griekenland en later Ierland voor het blok zette, is nog niet op een geloofwaardige wijze opgelost. De vrees dat een land als Spanje ook in de problemen kan komen, is nog niet geweken. De eurocrisis kan onder meer worden bedwongen met een groter EU-noodfonds, de uitgifte van euro-obligaties of het bijdrukken van euro's door de Europese Centrale Bank.


Een mogelijke valuta-oorlog baart beleggers ook zorgen. Als China hardnekkig vasthoudt aan een lage munt om de export op peil te houden, zet dat kwaad bloed bij de Amerikanen. Dat kan uitlopen op een valutastrijd zonder winnaars. Analisten hopen maar dat China de yuan heel langzaam zal laten stijgen ten opzichte van de dollar.


Inflatie-angst is de derde beer op de weg naar een beurs die aandelenbezitters verwent. Stijgende grondstoffen- en voedselprijzen kunnen het leven duurder maken. Hoewel de prijzen van olie, koper en zeldzame metalen het afgelopen jaar al flink zijn opgelopen, zit er nog meer in het vat, verwachten veel analisten. Grootmacht China heeft bijvoorbeeld steeds meer koper nodig en zet aan de andere kant een rem op de export van zeldzame delfstoffen.


O'Neill ziet dit als een beleggingskans. 'Energiebedrijven zijn een goede manier je in te dekken tegen inflatie', aldus de hoofdeconoom van Merrill Lynch. De energieprijzen deinen doorgaans keurig mee met de inflatie.


Geldontwaarding ligt ook op de loer als de economische groei opeens aantrekt en de stimuleringsmaatregelen van de overheden nog een tijdje blijven doorwerken. 'Geld scheppen, zoals de Federal Reserve dat doet, leidt niet direct tot inflatie. Dat gebeurt pas als bedrijven en consumenten dat geld uitgeven. Nu doen ze dat niet omdat ze nog voorzichtig zijn', zegt Van Tiggelen.


Inflatie raakt aandelenbeleggers niet meteen. 'Vooral overheden krijgen het zwaar bij stijgende inflatie', zegt Van Tiggelen. 'Ze hebben enorme schulden en zien hun rentelasten dan enorm oplopen.'Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden