2008 in beeld

Januari..

Februari

01.02 Passagiers wachten op de trein in het station van Guangzhou, Zuid- China. Miljoenen Chinezen willen terug naar het platteland om Nieuwjaar te vieren met hun familie, maar zitten vast door het ongekend slechte weer in deze Chinese winter.

03.02 Zeven miljoen kijkers - een record - zien hoe Joran van der Sloot voor de verborgen camera suggereert dat hij betrokken was bij het dumpen in zee van het lichaam van de in 2005 verdwenen Nathalee Holloway. Peter R. de Vries ontvangt in september een Emmy voor deze uitzending.

07.02 De politie in Italië en de Verenigde Staten arresteert 77 leden van de maffi a. Ze worden beschuldigd van oplichting, diefstal, verduistering, afpersing en betrokkenheid bij illegale gokactiviteiten. Onder de gearresteerden is een aantal kopstukken.

07.02 Sekswerkers en ondernemers op de Amsterdamse Wallen protesteren tegen plannen om de rosse buurt te saneren. De gemeente wil grote schoonmaak houden. `Ineens worden we allemaal gecriminaliseerd`, zegt buurtbewoner en woordvoerder Wim Boef.

11.02 Zuid-Koreaanse brandweermannen bestrijden het vuur in de Namdaemun Poort. De poort, die stamt uit 1398, is het oudste houten gebouw in Seoul en is Zuid-Korea`s belangrijkste nationale erfgoed. De herbouw van de houten poort zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen.

17.02 Inwoners van Pristina vieren het uitroepen van de onafhankelijkheid van hun land, Kosovo. Servië is boos over de `eenzijdige en illegale` onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo, dat sinds 1999 een VN-protectoraat was. Vlaanderen is een van de eerste die Kosovo erkennen.

Maart

02.03 Dmitri Medvedev volgt Vladimir Poetin op als de nieuwe president van Rusland. Medvedev behaalt bijna 70 procent van de stemmen. Poetin waarschuwde dat het Westen het niet gemakkelijker zal krijgen met zijn opvolger. Poetin werd in mei benoemd tot premier van Rusland.

01.03 Het Britse ministerie van Defensie haalt prins Harry terug uit Afghanistan. Daar doet hij dienst op een basis in de zuidelijke provincie Helmand. Harry wordt teruggehaald nadat zijn inzet is uitgelekt in de pers. Het ministerie wil voorkomen dat hij een doelwit wordt van de Taliban.

14.03 Silvio Berlusconi krijgt opnieuw de macht in Italië. Zijn centrumrechtse coalitie haalt bij de parlementsverkiezingen een ruime meerderheid. Vooral de forse winst van de separatistische Lega Nord helpt Berlusconi, ook al premier in de jaren 1994-1995 en 2001-2006, in het zadel.

14.03 In de door China ingelijfde provincie Tibet breken rellen uit. In de hoofdstad Lhasa gaan monniken en demonstranten de straat op. De onrust slaat over naar buurprovincie Sichuan. Het Chinese leger grijpt hard in en opent het vuur op demonstranten.

25.03 Een troepenmacht van de Afrikaanse Unie en de Comoren landt op het eiland Anjouan en verdrijft machthebber Mohamed Bacar. Die greep in 2001 de macht op Anjouan, een van de drie eilanden van de dicht bij Madagascar gelegen Comoren. Hij hield stand met een legertje huurlingen.

28.03 De jacht op zeehonden in Canada is weer geopend. Zeehondenjagers laden karkassen in van een ijsschots voor het eiland Cape Breton. Ondanks protesten van dierenbeschermers heeft het ministerie van Visserij toestemming gegeven voor de vangst van 275 duizend dieren.

April

03.04 Op de klanken van het Wilhelmus en onder de nationale vlag presenteert Rita Verdonk in de Passenger Terminal in Amsterdam haar partij: Trots op Nederland. Volgens Verdonk is de tijd voorbij dat Nederlanders zich moeten aanpassen aan andere culturen. Er zijn grenzen, aldus de politica.

06.04 Tweeduizend agenten worden ingezet om de olympische vlam ongeschonden door Londen te loodsen. Overal langs de route wordt geprotesteerd door demonstranten die vrijheid voor Tibet eisen. Van de vlam zelf is nauwelijks meer iets te zien.

10.04 Het Nederlandse vrachtschip Artemis wordt door een storm op het strand van Les Sables d`Olonne geworpen, aan de Franse westkust. Het schip, dat elf dagen blijft liggen, wordt door het stadje gebruikt in een reclamecampagne: `Les Sables. If you visit it, you would never leave it anymore.`

13.04 Groningen ontsnapt aan een ramp. Voor de wedstrijd FC Groningen- Ajax breekt brand uit in stadion de Euroborg, doordat fans rollen wc-papier in brand steken. Brandblussers blijken te weigeren en nooddeuren zitten op slot; 28 mensen raken gewond.

20.04 PSV wordt voor de vierde achtereenvolgende keer en voor de 21ste maal in de clubgeschiedenis voetbalkampioen van Nederland. De club herhaalt daarmee zijn record uit de jaren 1986-1989. Het kampioenschap wordt bezegeld met een 1-0 overwinning op Vitesse in de Gelredome in Arnhem.

24.04 Zeven gekloonde golden retrievers in Zuid-Korea hebben hun opleiding tot drugsspeurhond succesvol afgerond. De honden werden in 2007 geboren en luisteren naar de naam Toppy, wat staat voor tomorrow`s puppy.

27.04 De Oostenrijkse politie arresteert de 73-jarige Josef F. Hij hield in de kelder van zijn huis in Amstetten zijn dochter Elisabeth 24 jaar gevangen en verwekte zeven kinderen bij haar. Een kind overleed. Drie kinderen groeiden op in de kelder en drie werden opgevoed door Josef en zijn vrouw.

Mei

02.05 Een bankbiljet van 250 miljoen Zimbabwaanse dollar. Tegenwaarde: 1 Amerikaanse dollar. De hyperinfl atie is een van de vele problemen die het land kent. President Mugabe, verantwoordelijk voor de humanitaire catastrofe, verliest de verkiezingen van maart, maar weigert op te stappen.

09.05 Bij een brand in een scheepswerfl oods in het Drentse De Punt komen drie leden van de vrijwillige brandweer van Eelde om. De brand ontstond nadat de werfeigenaar met de stoppenkast had geknoeid omdat de stroom telkens uitviel. Hij wordt veroordeeld tot drie maanden cel.

12.05 Bij een aardbeving in de Chinese provincie Sichuan komen vele tienduizenden mensen om het leven. De aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter, die ook wordt gevoeld in Peking, Shanghai en Bangkok, is de zwaarste sinds 1976.

13.05 In het gebouw van de faculteit Bouwkunde in Delft breekt een grote brand uit. Tegen het eind van de middag stort een vleugel van het gebouw in. Een verzameling historische boeken en kaarten, en een collectie meubelstukken worden later onbeschadigd uit het gebouw gered.

16.05 Een politieman loopt tussen de rotzooi in Napels. De stad weet zich geen raad meer met zijn afval. Het ophalen van vuilnis kwam eind 2007 stil te liggen omdat de stortplaatsen vol waren. Het vuil heeft zich huizenhoog opgestapeld in de straten van de miljoenenstad.

20.05 Demonstranten in de Zuid-Afrikaanse township Reiger Park. Tientallen buitenlanders, met name Zimbabwanen, zijn slachtoffer van bendes. Werkloze Zuid-Afrikanen in de townships beschuldigen hen ervan hun banen te stelen. De onrust heeft negatieve gevolgen voor het toerisme.

21.05 Keeper Edwin van der Sar (in het groen) van Manchester United juicht nadat hij de strafschop van Chelsea`s spits Anelka heeft gestopt. De fi nale van de Champions League, die in Moskou wordt gespeeld, is onbeslist geëindigd (1-1 ) en wordt met penalty`s beslist in het voordeel van United.

29.05 De eerste foto van indianenstammen in het Amazonegebied, aan de grens tussen Brazilië en Peru. Het vliegtuig van de fotograaf werd met pijlen beschoten. Van de stammen werd het bestaan slechts vermoed. Houtkapbedrijven betwisten dat er mensen wonen in het gebied.

Juni

05.06 Stakende buschauffeurs tijdens een demonstratie in Utrecht. Van 1 tot 19 juni wordt er gestaakt in het streekvervoer. Nadat staatssecretaris Huizinga van Verkeer 16 miljoen euro extra heeft toegezegd, komen bonden en werkgevers tot overeenstemming over een nieuwe cao.

17.06 Bill Wilson (l) en Fernando Orlandi op weg naar hun huwelijksvoltrekking in het stadhuis van San Francisco. Ze trouwen op de tweede dag dat Californië het homohuwelijk toestaat. Een meerderheid van de bevolking spreekt zich later uit tegen het homohuwelijk.

29.06 Liverpool-spits Fernando Torres scoort voor Spanje het enige doelpunt tegen Duitsland in de fi nale van het Europees kampioenschap voetbal, dat wordt gespeeld in Zwitserland en Oostenrijk. Het toonaangevende voetballand Spanje werd voor het laatst in 1964 Europees kampioen.

Juli

03.07 Na een gevangenschap van zes jaar wordt politica Ingrid Betancourt op 2 juli bevrijd door het leger. De Columbiaanse werd in 2002 door de communistische guerrillagroepering FARC ontvoerd. Een dag na haar bevrijding wordt ze herenigd met haar dochter Melanie en zoon Lorenzo Delloye.

Augustus

02.08 Het PvdA-smaldeel in de regering is goed vertegenwoordigd tijdens de Grachtenparade van de Amsterdam Gay Pride. Op de boot van het ministerie van Onderwijs varen de ministers Ronald Plasterk, Guusje Terhorst en Bert Koenders mee.

07.08 Een gezin spoelt weg op een camping in het Gelderse Appeltern. De zomer van 2008 was, zo vatten meteorologen na afl oop samen, wisselvallig en teleurstellend. Ofwel: vakantievierders die voor Nederland hadden gekozen, kregen (weer) ongelijk.

08.08 Met veel spektakel worden in Beijing de Olympische Spelen geopend in het bijzijn van onder anderen de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. In Georgië breekt tegelijkertijd een gewapend confl ict uit.

13.08 De orkaan Ike raast over Galveston, Texas, aan de Golf van Mexico. Huizen worden vernield, in grote delen valt de stroom uit. In Texas vallen 51 slachtoffers. In het Caribisch gebied was Ike al verantwoordelijk voor 81 doden.

16.08 De Jamaicaanse atleet Usain Bolt wint in Beijng olympisch goud op de 100 meter sprint. Hij doet dat in een tijd van 9,69 seconden, een nieuw wereldrecord. Bolt wint later ook de 200 meter, ook in een nieuwe wereldrecordtijd: 19,3 seconden.

19.08 Een demonstrant trotseert de politie in het Zweedse Malmö. Demonstranten gooien met stenen naar de politie en vernielen winkelruiten. Malmö is gastheer van het Europees Sociaal Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van organisaties die deel uitmaken van de Andersglobalisme-beweging.

20.08 Een vliegtuig van de maatschappij Spanair op weg naar Las Palmas verongelukt tijdens het opstijgen van de luchthaven Barajas bij Madrid. 153 mensen worden gedood, zeventien inzittenden overleven de crash. De linkermotor van de MD-82 vloog vlak voor het opstijgen in brand.

20.08 Wijnand Duyvendak krijgt een taart in zijn gezicht bij de presentatie van zijn boek Klimaatactivist in de politiek. Duyvendak, Kamerlid voor GroenLinks, treedt later af nadat er opschudding is ontstaan rond zijn actieverleden in de jaren tachtig.

September

08.09 Vier stormen in één maand razen over het straatarme Haïti. Meer dan achthonderd mensen worden gedood en velen raken dakloos. Het Caribische eiland wordt het zwaarst getroffen door de orkanen die het gebied geregeld teisteren.

12.09 China wordt opgeschrikt door een voedselschandaal. Babymelk blijkt te zijn vermengd met de giftige stof melamine. Twee baby`s sterven, duizenden worden ziek. Achteraf blijkt dat de autoriteiten al eerder op de hoogte waren maar de zaak stil hielden tot na de Olympische Spelen.

20.09 Zelfmoordterroristen plegen een aanslag op het Marriott hotel in het Pakistaanse Islamabad. Ze rijden met een truck volgeladen met explosieven het hotel binnen. Minstens 43 mensen worden gedood. De regering acht de Taliban uit het grensgebied met Afghanistan verantwoordelijk.

23.09 Matti Juhani Saari, een 22-jarige student, schiet tien leerlingen dood op een school voor beroepsonderwijs in de Finse stad Kauhajoki. Daarna schiet hij zichzelf door het hoofd. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Saari had zijn daad aangekondigd op Youtube. `Het leven is oorlog`, zei hij.

Oktober

03.10 Wouter Bos, die hier met premier Balkenende en Nederlandsche Bank-president Nout Wellink de overname van Fortis Nederland aankondigt, wordt eind van het jaar door Radio 1 en Eén Vandaag verkozen tot Politicus van het Jaar. Elsevier kiest hem als Nederlander van het Jaar.

08.10 De fi nanciële crisis slaat hard toe op IJsland. De drie grootste banken, Kaupthing, Glitnir en Landsbanki, worden genationaliseerd om te voorkomen dat ze failliet gaan. Spaarders proberen nog snel hun geld te halen. Ook Nederlandse spaarders hebben geld in IJsland staan.

15.10 John McCain en Barack Obama verlaten het podium na hun laatste verkiezingsdebat op de Hofstra Universiteit in Hempstead, New York. McCain dreigde even de verkeerde kant op te lopen, maar herstelde zich in een fractie van een seconde, wat deze foto opleverde.

21.10 Op Bonaire verdwijnt de 24-jarige Marlies van der Kouwen wanneer ze `s nachts na een feestje naar huis fi etst. Haar lichaam wordt op 20 oktober gevonden. De 27-jarige Ryan P. bekent later dat hij haar heeft gedood. Hij zou haar hebben gewurgd na een poging tot beroving.

23.10 Sarah Palin, de Republikeinse gouverneur van Alaska, is even de sensatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een stripclub in Las Vegas organiseert een wedstrijd voor Palin lookalikes. De hoofdprijs is 10.000 dollar en een trip naar Washington.

26.10 Het Palestijnse nationale voetbalelftal speelt zijn eerste thuiswedstrijd tegen Jordanië. De vriendschappelijke wedstrijd wordt gespeeld in het nieuwe stadion in al-Ram, op de bezette Westoever. De uitslag is 1-1. Het stadion is uitverkocht met 6.500 toeschouwers

26.10 Tien terroristen houden de Indiase miljoenenstad Mumbai dagenlang in hun greep. Ze bezetten twee prestigieuze hotels, het Oberoi en het Tai Mahal Palace, en het Chabab House, een joods centrum. Er vallen 171 doden. De aanvallers zijn afkomstig uit buurland Pakistan.

November

16.11 Somalische piraten kapen het Chinese vissersschip Tian Yu 8 en gijzelen de bemanning. Een week eerder slaan de piraten hun grootste slag tot nu toe: de kaping van de Sirius Star, een mammoettanker geladen met ruwe olie ter waarde van 100 miljoen euro.

13.11 PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie treedt af nadat de partijleiding het vertrouwen in haar heeft opgezegd. Opvolger Eberhard van der Laan staat al klaar. Vogelaar, kwetsbaar geworden na onder meer een vernederend fi lmpje op GeenStijl, reageert verbitterd.

20.11 Ruim de helft van de burgemeesters die een coffeeshop in hun gemeente hebben, is voor legalisering van de hele softdrugsketen, inclusief de bevoorrading. Op een `wiettop` in Almere vragen dertig burgemeesters het kabinet om een experiment te mogen doen met gereguleerde wietteelt.

25.11 Demonstranten bezetten de luchthaven Suvarnabhumi bij Bangkok, het belangrijkste vliegveld van Thailand. Zij eisen het aftreden van de regering. Duizenden toeristen zitten vast. Op 2 december zwicht premier Somchai Wongsawat en treedt af. De dag erna gaat het vliegveld weer open.

December

11.12 Bernard Madoff (70) heeft beleggers voor 50 miljard dollar opgelicht. Hij wordt gearresteerd nadat zijn eigen zoons hem hebben aangegeven. Madoff, voormalig voorzitter van de technologiebeurs Nasdaq, had een goede naam. Fortis Nederland dreigt voor een miljard het schip in te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden