2000-experts worden aan het gewone werk gezet

Automatiseringsbedrijven gaan het overschot aan oplossers voor het 2000-probleem gebruiken om 'normale' vacatures op te vullen. In de computerbranche is een nijpend tekort aan personeel....

ANP

WOERDEN

Doordat de vraag naar millenniumexperts fors is tegengevallen, zitten veel van de door het Millennium Platform geworven mensen zonder werk. Slechts enkele honderden van de 13 duizend 'jaar 2000'-specialisten zijn direct te plaatsen. Het personeel is geworven in samenwerking met Arbeidsvoorziening.

Fenit maakt zich er grote zorgen over dat het Millennium Platform niet met een adequate procedure komt voor het in dienst nemen van het 2000-personeel. 'Gemotiveerde sollicitanten moeten onnodig lang wachten', aldus de federatie. De organisatie vindt de procedure van het platform voor het aanmelden en vervullen van 2000-vacatures niet duidelijk genoeg. Daardoor hebben veel computerbedrijven hun openstaande banen nog niet kunnen opgeven.

De branche kampt immers al jaren met een tekort aan computeraars. Fenit spreekt van een structureel tekort van tienduizend mensen. Eerder gaf de organisatie al te kennen dat het millenniumpersoneel daarom ook na het jaar 2000 goed van pas kan komen.

Het Millennium Platform, waarin vertegenwoordigers zitten van de overheid en het bedrijfsleven, startte in april een wervingscampagne voor mensen die zich willen laten om- of bijscholen om het millenniumprobleem aan te pakken. Binnen de kortste keren meldden zich duizenden gegadigden.

Overigens gaan de opleidingen voor de millenniumoplossers gewoon van start. De IT-branche verwacht namelijk dat aan het einde van dit jaar de vraag naar experts opeens lostkomt.

Door fouten in programmatuur dreigen rond het jaar 2000 computers vast te lopen of van slag te raken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden