Weblog

2000 Britse militairen waken over 3000 Falkland Eilanders

Jasmijn Visser en Peter Lipton bezoeken op de Falkland Eilanden de Britse basis Mount Pleasant. Op de eilanden zijn bijna net zo veel Britse soldaten als autochtone inwoners. Een nieuwe Argentijnse inval is onwaarschijnlijk, toch zijn de Falklanders blij met de Britten.

Woonwijk met speeltuin op Mount Pleasant. Beeld Peter Lipton, de Volkskrant

Buiten de 2.932 bewoners op de Falkland Eilanden is er ook een constante aanwezigheid van ongeveer 2.000 Britse militairen. Deze verblijven op de militaire basis genaamd Mount Pleasant, ongeveer 45 minuten rijden van Stanley af. De basis is in 1983 gesticht, een jaar na de Falklandoorlog. Haar functie is voornamelijk stabiliteit uitstralen; tegenover potentiele agressie van buiten, maar vooral voor het gevoel van veiligheid van de eilandbewoners.

Ook al kan de leiding officieel niet reageren, toch wordt het tijdens ons bezoek vrij duidelijk dat Mount Pleasant de kans op een nieuwe Argentijnse aanval vrij klein acht. Het leger van Argentinië is in slechte staat en de Engelsen kunnen sinds 1982 de afstand naar de Falkland Eilanden steeds makkelijker overbruggen.

De basis bestaat uit een vliegveld, verschillende complexen en wijken die geordend in het landschap liggen. Mount Pleasant is van opvallend meer gemakken voorzien dan heel Stanley. De bibliotheek, videotheek, kerk, bowlingbaan, fitnesscentrum, winkels en verschillende eetgelegenheden zorgen voor volop ontspanning. Er zijn mensa's voor verschillende rangen; junioren, senioren en officieren.

Avontuurlijk leven
Verblijf op Mount Pleasant kan variëren van zes maanden tot twee jaar. De jongeren verblijven doorgaans in complexen waar ze een eenvoudige kamer met bed en bureau krijgen, en voor families zijn er aparte wijken met ruime woonhuizen en een schooltje. Voor de (doorgaans jonge) kinderen is het leven op basis avontuurlijk. Ze krijgen onderwijs in kleine klasjes en hebben dikwijls de kans om met een helikopter naar een locatie pinguïns of zeeleeuwen af te reizen.

Voor de ouders zijn er buiten alle gemakken om ook nadelen. 'It's like Groundhog Day here. Really, everyday is the same', zegt een vrouwelijke RAF-eskadronleider tegen ons. Mount Pleasant is nog steeds mijlenver van huis en buiten de basis om is er vrij weinig te beleven: elke dag hetzelfde eten, dezelfde buren, dezelfde routine.

Entree van recreatiecentrum op Mount Pleasant. Beeld Peter Lipton, de Volkskrant
Mensa van de officieren op Mount Pleasant Beeld Peter Lipton, de Volkskrant

Op de basis zijn er weinig stormbanen of trainingsfaciliteiten aanwezig. 'Het landschap van de Falkland Eilanden leent zich prima als oefenterrein', zegt captain Fred Boardman. De rotsen, zachte veengronden en constant wisselende weersomstandigheden zijn volop uitdaging voor de jonge soldaten.

Vrouwen
De Falkland Eilanden zijn waarschijnlijk één van de weinige plekken op de wereld waar een Engelse militaire aanwezigheid buitengewoon geliefd is. Boeren klagen wanneer militairen niet op hun land komen oefenen en bewoners willen weten wanneer er weer straaljagers over komen vliegen. De enige veel gehoorde klacht is dat de soldaten teveel van de vrouwen, die op de Falkland eilanden een schaarste zijn, aan de haak slaan.

Lees hier meer over de reis die Jasmijn Visser en Peter Lipton maken naar de Falklands.

TheFalklandsProject is onderdeel van het programma The Ultraperipheric in opdracht van TAAK en Land Art Contemporary en wordt gesponsord door het Modriaanfonds, Land Art Contemporary en Stichting Kunst en Openbare Ruimte. The Falklands Project is een samenwerking van Jasmijn Visser en design-duo Metahaven.

Hoofdstraat die door Mount Pleasant leidt. Beeld Peter Lipton, de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.