200 miljoen korting op onderwijssubsidies 'pijnlijk'

De kortingen op onderwijssubsidies die minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdag heeft aangekondigd komt hard aan bij de universiteiten. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) noemt de subsidiekortingen van 200 miljoen euro 'pijnlijk'.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Beeld anp

Het kabinet bezuinigt 200 miljoen op subsidies in het onderwijs. In een brief die de minister donderdag naar de Kamer stuurde blijkt hoe die bezuinigingen worden ingevuld. Dat geld wil het kabinet uitgeven aan onderwijs en onderzoek.

Het kabinet wil onder meer stoppen met het subsidiëren van Nederlandse Instituten in het buitenland. Verder stopt de subsidie aan humanistisch vormingsonderwijs, godsdienstonderwijs op openbare scholen, het Montesquieu Instituut, dat onderzoek doet naar Europese democratieën en het centrum voor Parlementaire Geschiedenis.

Ook worden verschillende subsidies die aflopen niet verlengd. Instellingen als het LAKS, het CITO en de Fryske Akademie krijgen te maken met een korting van 10 procent.

'Ernstige gevolgen'
Volgens VSNU-voorzitter Karl Dittrich hebben de kortingen 'ernstige gevolgen voor gezichtsbepalende instellingen voor internationaal onderwijs en voor de infrastructuur van wetenschappelijk onderzoek'. Volgens de vereniging heeft de bezuiniging ook negatieve gevolgen voor de aantrekkingskracht van buitenlands talent.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) laat weten zich over de nieuwe bezuinigingsopdracht te buigen. 'Belangrijke vraag is of en hoe het demografisch instituut NIDI kan worden behouden', aldus de KNAW.

De bezuinigingen treffen ook scholieren- en studentenorganisaties zoals het LAKS en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die leveren 10 procent van hun subsidie in. Het LAKS laat weten erg geschrokken te zijn van het nieuws. 'We hebben belangrijke taken voor scholieren en moeten nu kijken hoe we dit kunnen voortzetten' zegt een woordvoerster.

De LSVb zegt niet veel efficiënter te kunnen werken dan de vakbond nu doet omdat al met veel vrijwilligers wordt gewerkt. 'Wij doen het sowieso goedkoper dan als het ministerie deze taken zelf had moeten uitvoeren. Onze subsidie is in feite een kostenbesparing voor OCW', aldusLSVb-voorzitter Kai Heijneman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden