200 mensen gearresteerd na rellen Baltimore

Bijna 200 mensen zijn gearresteerd tijdens een gewelddadige nacht in de Amerikaanse stad Baltimore, waar gisteravond rellen uitbraken na de dood van de 25-jarige Freddy Gray. Nu de stad ontwaakt, is de schade goed zichtbaar. Vijftien gebouwen en 144 voertuigen zijn in brand gestoken, zo meldt het kantoor van de burgemeester.

De burgemeester van Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake op de ochtend na de gewelddadige nacht in de stad. Beeld afp

Zo'n vijfhonderd leden van de nationale garde, die wordt ingezet tijdens noodsituaties, zijn aangekomen in Baltimore en honderden zijn nog op weg. Dat meldt de nationale garde in de staat Maryland vandaag volgens CNN. In totaal zijn nog eens 1500 leden van de garde in staat van paraatheid gebracht, zodat ze ieder moment kunnen oprukken naar de stad.

De rellen gingen de hele nacht door. Autoruiten werden ingeslagen, winkels geplunderd en onder meer een seniorencentrum en een kerk werden in brand gestoken. Vijftien agenten raakten gewond, onder wie zes serieus.

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Die blijft minimaal een week van kracht. De burgemeester gaf misdadigers de schuld van het geweld. 'Veel mensen hebben generaties lang besteed om deze stad op te bouwen, die nu wordt vernietigd door misdadigers die op een zeer zinloze manier proberen datgene af te breken waar zo velen voor gevochten hebben. Het is idioot om te denken dat je, door de stad te vernietigen, een beter leven kan creëren voor wie dan ook.'

Baltimore is een stad aan de oostkust van de VS, niet ver van de hoofdstad Washington. Het werkloosheidscijfer is met 52 procent hoog, het modale inkomen ligt op 24 duizend dollar per jaar.

Hieronder beelden van de rellen en brandstichting in Baltimore. Tekst loopt door onder de video.

Demonstranten klimmen op een verwoeste politiewagen in Baltimore. Beeld afp
Een man in Baltimore spoelt zijn ogen uit met melk na een aanval met traangas. Beeld afp
Een politieman loopt langs een brandend gebouw in Baltimore. Beeld ap

Tv-serie

Baltimore staat centraal in een legendarische tv-serie: The Wire. De maker ervan riep de relschoppers gisteren op te stoppen met alle vernielingen. Lees hier meer

Begrafenisdienst

De onrust in Baltimore ontstond na de begrafenis van de 25-jarigeFreddy Gray, gisteravond, waar duizenden mensen op afkwamen. Gray overleed vorige week zondag nadat hij een week eerder was gearresteerd. Hij raakte gewond en verkeerde later in coma toen hij werd opgepakt. Het is nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd.

De dood van Gray leidde vorige week ook al tot ongeregeldheden in de stad. Zaterdag liep een protest tegen politiegeweld in de stad uit op rellen.

Buiten bewustzijn
De politie zegt dat jongeren en de oproerpolitie op verscheidene plaatsen slaags raakten. Van de gewonde politieagenten hebben verschillende botbreuken. Eén agent is buiten bewustzijn. De familie van Gray zegt geschrokken te zijn van het geweld. Ze willen later deze week een vredesmars houden en roepen iedereen op rustig te blijven.

De dood van Gray doen de al hoogopgelopen spanning tussen veelal blanke politiemensen en zwarte Amerikanen toenemen. Het zijn de heftigste rellen in de Verenigde Staten sinds afgelopen zomer. Toen was er een soortgelijke opstand in Ferguson, nadat een blanke agent een zwarte jongen had doodgeschoten.

Begin deze maand schoot een blanke agent een zwarte man meerdere malen in de rug, nadat hij wegrende bij een verkeerscontrole in North Charleston. De agent wordt vervolgd voor moord.

De begrafenisdienst van Freddy Gray. Beeld epa
Politie en brandweermannen reageren op brandstichting in Baltimore, na gewelddadige protesten. Beeld epa

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gesproken met de burgemeester van Baltimore. Hij heeft ook overleg gevoerd met Loretta Lynch, de nieuwe minister van Justitie die net vandaag haar eerste werkdag heeft. Het baseball-team van de stad, de Orioles, hebben de wedstrijd afgelast vanwege de rellen.

De politie heeft eerder al aangegeven onderzoek te doen naar de toedracht van de arrestatie. Agenten gaven al toe dat Gray medische hulp had moeten krijgen voor hij in een politiebusje werd weggevoerd.

Mannen op een politiewagen in Baltimore. Het geweld keert zich voornamelijk tegen de politie. Beeld afp
Rellen tussen demonstranten en politie in Baltimore na de begrafenis van Freddie Gray. Beeld ap
Beeld afp
Beeld afp
Beeld ap
Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Beeld getty
Beeld reuters
Beeld afp
Demonstranten voor het stadhuis in Baltimore. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.