20 miljoen extra voor strijd tegen hiv-besmetting

AMSTERDAM (ANP) - Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) trekt 20 miljoen euro extra uit om de strijd tegen hiv-besmetting van moeder op kind aan te gaan. Het geld gaat naar Unicef.

Unicef heeft zich tot doel gesteld om in Afrika en Azië het aantal infecties onder kinderen met 40 procent te verminderen en 80 procent van de moeders met aids-remmers te behandelen. Kinderen van vrouwen die aids-remmers gebruiken, lopen aanzienlijk minder kans het virus van hun moeder te krijgen. Unicef zal het geld ook gebruiken voor seksuele voorlichting, zorg voor aidswezen en voor kinderen met hiv.

Volgens de minister is de strijd tegen hiv en aids niet hopeloos. Het is geen onbeheersbaar natuurverschijnsel zoals een vulkaanuitbarsting of een tsunami. Met de juiste maatregelen, zoals bijzondere aandacht voor de positie, opleiding en zorg voor vrouwen en meisjes, en voor nationale zorgstelsels kunnen levens gered worden, stelde zij.

Medicijnen

Overigens doet zich op het front van de behandeling van kinderen met aids weer een nieuw probleem voor. De medicijnen zijn niet toegerust op kinderen. Artsen uit Zuid-Afrika waarschuwden vorige week in het vakblad Medisch Contact dat kinderen hierdoor resistent worden voor hiv-remmers. De medicijnen werken niet meer. Voor hele kleine kinderen bestaan hiv-remmers uit een bittere siroop die in een koelkast bewaard moet worden. Lang niet iedereen heeft een koelkast en kinderen rennen weg als ze het middel moeten slikken.

Bij ongeveer 30 procent van de kinderen bleek de behandeling met hiv-remmers na een halfjaar tot een jaar 'niet succesvol' en is de hoeveelheid virus in het bloed nog steeds meetbaar. De meeste artsen in Zuid-Afrika beschikken over twee soorten cocktails van hiv-remmers. Als een kind resistent wordt voor beide cocktails, wordt gekeken of er nieuwe, eventueel experimentele, medicijnen op de markt zijn. Zo niet, dan krijgt het kind medicijnen waar het in eerdere instantie resistent tegen was geworden. Dat is beter dan niets.

De artsen vinden dat de industrie daar wat aan moet doen, maar denken dat dit niet gebeurt omdat kinderen met aids alleen in ontwikkelingslanden voorkomen. Dat is commercieel niet interessant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden