20 doden bij ongeluk met Russische onderzeeër

Door een per ongeluk aanfloepend brandveiligheidssysteem aan boord van een in aanbouw zijnde Russische nucleaire onderzeeboot zijn zaterdag twintig personen omgekomen en 21 anderen gewond geraakt....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Het ongeluk vond plaats aan boord van de Nerpa buiten de Russische kust in de Stille Oceaan. De bouw van de onderzeeboot had sinds de aanvang in 1991 jarenlang stilgelegen wegens geldgebrek, maar was met de komst van hogere defensiebudgetten de afgelopen jaren hervat. Het ongeluk gebeurde tijdens een proefvaart van de Nerpa, die vorige week voor het eerst onder water had gevaren. Er waren 208 mensen aan boord (onder wie 81 militairen), terwijl er normaal gesproken niet meer dan 73 mensen aan boord zouden zijn.

Het blussysteem dat onverhoeds begon te werken in twee compartimenten van de onderzeeboot bevatte freongas (chloorfluorkoolstofverbindingen oftewel CFK’s - red. ) dat volgens chemische experts de dood veroorzaakte. De sirene die waarschuwt voor de inwerkingtreding van het systeem werkte misschien ook niet, zo zei een anonieme marinebron tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Het onderzoek zal zich richten op de vraag waarom het blussysteem aanging en waarom de slachtoffers geen gebruik maakten van de individuele zuurstofvoorziening die iedereen normaliter bij zich heeft. Volgens sommigen kwam dit deels door de ‘overbevolking’ aan boord en door het feit dat veel scheepslieden aan boord niet bekend waren met de werking van de zuurstofpakketten.

De gepensioneerde onderzeebootofficier Gennadi Illarjonov weet het ongeluk aan het verlies van vaardigheden bij de Russische marine. ‘In sovjettijden bestelden we tussen de drie en vijf onderzeeboten per jaar, nu misschien één in de vijf jaar.’ Volgens de experts van Stratfor roept het ongeluk de vraag op ‘of de Russische marine zijn institutionele kennis wel op peil heeft kunnen houden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden