20.000 varkens dood bij stalbrand, volgens Wakker Dier ongekend aantal

In het Gelderse Erichem zijn donderdag twintigduizend varkens omgekomen door een grote stalbrand. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand.

Beeld anp

Het gaat in Erichem waarschijnlijk om alle varkens van het bedrijf. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld. Omwonenden werden met een NL Alert gewaarschuwd uit de rook te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Gasten van de naastgelegen camping Vergarde kregen het advies in hun caravan of camper te blijven of naar het hoofdgebouw te gaan.

De veiligheidsregio meldde dat er asbest is vrijgekomen dat in een klein gebied direct rond de stal is neergedaald. Waar de grens precies ligt, wordt nog onderzocht. In een groter gebied rondom de tal zijn roetdeeltjes vrijgekomen die gevaarlijk kunnen zijn. De veiligheidsregio raadt mensen aan hun handen en groente uit de tuin goed te wassen, speeltoestellen en speelplaatsen goed af te spoelen en de voeten goed te vegen.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zegt dat haar fractie na de zomer opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken. 'Het actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen een op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren.' Daarbij gelden de sindsdien te nemen maatregelen vooral voor nieuwe stallen, aldus Ouwehand, terwijl de meeste dieren in oudere stallen zitten.

Strengere maatregelen

Het aanbrengen van luchtwassers om de lucht schoner te maken, is ook een slechte zaak, aldus Ouwehand. 'Die maken stallen nog brandgevaarlijker.' De lucht schoner maken moet je volgens haar doen door minder dieren te houden.

Volgens de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren in de gemeente Buren, waar Erichem onder valt, is de brandveiligheid van dergelijke grote stallen van ondergeschikt belang. 'Dit betekent dat in een stal geen brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren verplicht zijn', zegt raadslid Joop de Jonge.

Ook volgens Wakker Dier moeten er, als er al zulke grote stallen worden gebruikt, veel strengere maatregelen komen, maar liever ziet de organisatie kleinere bedrijven.

Wie stopt de branden in uitpuilende stallen?

Verslaggever Margriet Oostveen sprak met actiegroep 'Burning Souls' over de stalbranden: 'Januari: 3.000 varkens dood bij een stalbrand in Wijchen. Februari: ruim 2.000 varkens in Mill. Ik zag daar een foto van zeven dierenactivisten achter een hek. Ze hadden bloemen meegebracht en kwamen 'rouwen' om die varkens. Nogal melodramatisch, maar je onthield het wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden