20.000 euro voor vondst koningszilver Kerkrade

Schuttersbroederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade heeft de beloning voor het terugbezorgen van het verdwenen koningszilver vrijdag verdubbeld naar 20.000 euro. Dat maakte secretaris Geert Bemelmans van de broederschap vrijdag bekend.

Eerder loofde de Rabobank een beloning uit van 10.000 euro. Voorwaarde voor uitkering van het dubbele bedrag is dat het eeuwenoude handgegraveerde zilver nog voor de jaarlijkse processie in Kerkrade komende zondag wordt terugbezorgd. Het zou voor het eerst in eeuwen zijn dat ze daar zonder het zilver zouden lopen.

Het gaat om 220 zilveren plaatjes en een zilveren koningsvogel, die vorige week verdwenen bleken bij de Rabobank in Heerlen, waar ze werden bewaard.

De broederschap heeft vrijdag de Rabobank aansprakelijk gesteld. Het verzekerde bedrag van het zilver bedraagt 250.000 euro. 'Op de zwarte markt krijg je voor het omgesmolten zilver, 10 kilo, hooguit een paar duizend euro', zei Bemelmans.

De koning van de vier eeuwen oude broederschap draagt zondag tijdens de processie en het daarop volgende koningsschieten toch nog één schildje, uit 1756, zei Bemelmans. Dat raakte twee weken geleden beschadigd tijdens de begrafenis van een van de broeders en werd daarom ter reparatie meegenomen. Daardoor ontkwam het aan de verdwijning van de zilverschat uit de Rabobank.

De bank laat onderzoeken wat er met de zilverschat is gebeurd. Ook de politie doet onderzoek. Medewerkers van de bank die een kluisruimte schoonmaakten, hebben de kist waarin twee koffers van de broederschap zaten, waarschijnlijk meegegeven met een afvalverwerker. Deze stelt ook intern een onderzoek in. Daarnaast onderzoekt de politie of er sprake is van diefstal en verduistering.

Eerder al riepen bank en broederschap mensen die het zilver in bezit hebben op, dit anoniem naar de Lambertuskerk in Kerkrade terug te brengen en dat daar achter te laten. Tot heden zonder resultaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden