2,5 miljoen boete voor St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht krijgt een boete van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege foute declaraties. Dat hebben de NZa en het ziekenhuis dinsdag laten weten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De NZa had vorig jaar een onderzoek ingesteld naar het ziekenhuis na signalen over niet correct declareren. Het ziekenhuis erkent dat het fouten heeft gemaakt. Volgens beide partijen was er geen sprake van opzet.

Uit het onderzoek van de NZa bleek bijvoorbeeld dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms ten onrechte een hele dag verpleging in rekening werd gebracht. Ook bracht het ziekenhuis een spiraaltje in rekening bij zorgverzekeraars voor patiënten die dat al hadden betaald bij de apotheek. De verkeerde declaraties werden verstuurd in de periode van 2008 tot en met 2012.

Het ziekenhuis stelde zelf ook een onderzoek in. Daaruit bleek dat het St. Antonius voor 24,6 miljoen verkeerd heeft gedeclareerd. Dat geld gaat terug naar de zorgverzekeraars, stelt het ziekenhuis. Ook heeft de voorzitter van het ziekenhuis Douwe Biesma laten weten dat de interne controle op declaraties in het ziekenhuis inmiddels is verbeterd. De ziekenhuisdirecteur denkt dat ook andere ziekenhuizen kunnen leren van het onderzoek dat is uitgevoerd.

Personeel hoeft niet te vrezen voor consequenties als gevolg van het grote bedrag dat het ziekenhuis moet terugbetalen, zei Biesma. 'We hebben een mooi spaarbankboekje, daar gaat die bijna 25 miljoen euro af en dan houden we nog een keurig bedrag over', aldus de ziekenhuisdirecteur.

Zorgverzekeraars Achmea en VGZ lieten dinsdag weten het goed te vinden dat het St. Antonius Ziekenhuis zelf onderzoek heeft laten uitvoeren. Ook delen ze de conclusie van het onderzoek dat de complexiteit van het declaratiesysteem 'een factor is geweest bij deze fouten'.

Het is niet de eerste boete die een ziekenhuis ontvangt vanwege foute declaraties. De Ommelander Ziekenhuis Groep in de provincie Groningen had eerder al een boete van een half miljoen te pakken. De NZa voert momenteel ook onderzoek uit in het VUmc.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden