NIEUWS

2,4 miljoen Nederlanders mogen per post stemmen voor de Tweede Kamer

Bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen mogen zo’n 2,4 miljoen Nederlanders via de post stemmen, blijkt uit cijfers van het CBS. Als veiligheidsmaatregel tijdens de coronapandemie is een poststem een extra stemoptie voor 70-plussers. Dit gaat om 18 procent van alle kiesgerechtigden.

70-plussers mogen hun stem uitbrengen zodra zij een envelop hebben ontvangen met daarin een stembiljet, een speciale envelop voor dat stembiljet en een retourenvelop. Beeld ANP
70-plussers mogen hun stem uitbrengen zodra zij een envelop hebben ontvangen met daarin een stembiljet, een speciale envelop voor dat stembiljet en een retourenvelop.Beeld ANP

De 2,4 miljoen 70-plussers mogen hun stem uitbrengen zodra zij een envelop hebben ontvangen met daarin een stembiljet, een speciale envelop voor dat stembiljet en een retourenvelop. Die retourenvelop moet voor 12 maart 17.00 uur op de bus zijn gedaan om op tijd aan te komen bij de gemeenten.

Volgens ouderenbond Anbo is 30 procent van de kiezers van 70 jaar en ouder van plan om per brief te stemmen. Dit zal verhoudingsgewijs waarschijnlijk het meeste gebeuren buiten de Randstad: met name in Zeeland, Zuid-Limburg, de Achterhoek en Groningen zijn veel gemeenten met veel 70-plussers te vinden.

De gemeente waar de meeste inwoners per post mogen stemmen, is Laren: volgens het CBS is maar liefst 32 procent van de bewoners hier 70 jaar of ouder. In Urk en Utrecht hoeven postbodes de komende week zich minder druk te maken: hier is minder dan 10 procent van de kiesgerechtigde bevolking 70-plus.

In een aantal gemeenten gaan de stembureaus al op 15 maart open. Dat is twee dagen eerder dan gebruikelijk. Zo kunnen kiezers die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus eerder stemmen, en wordt de drukte over meerdere dagen gespreid. 810 duizend jongeren mogen dan voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer. Sinds de Kamerverkiezingen in maart 2017 zijn ruim 883 duizend jongeren 18 jaar geworden. 73 duizend van hen beschikken niet over de Nederlandse nationaliteit, en zijn dus niet kiesgerechtigd.

Als jongeren die voor het eerst stemrecht hebben relatief net zo vaak stemmen als de rest van Nederland, zijn hun stemmen goed voor acht á negen zetels. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden – zo’n 53 procent – is 50 jaar of ouder.

In totaal telt Nederland 13,2 miljoen kiesgerechtigden. Dat is bijna 93 procent van de inwoners van Nederland vanaf 18 jaar, oftewel iedereen met de Nederlandse nationaliteit. Van alle inwoners met een migratieachtergrond, mag 70 procent stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Onder mensen die in het buitenland geboren zijn, is dat bijna 54 procent (1,15 miljoen mensen). Bij de tweede generatie, die in Nederland is geboren en van wie minstens één ouder in het buitenland geboren is, is 98 procent stemgerechtigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden