2.000 extra migranten welkom in Nederland

Het kabinet staat positief tegenover de herverdeling van asielzoekers uit Griekenland en Italië over andere landen in Europa. Voor Nederland zou dat betekenen dat er in een periode van twee jaar ruim tweeduizend asielzoekers extra komen. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Immigratie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Maartje Bakker
null Beeld ap
Beeld ap

Aanvankelijk meldden 'bronnen' aan RTL Nieuws dat Nederland alleen bereid is om extra asielzoekers op te nemen als andere landen ook meedoen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei blij te zijn dat Nederland zich zuinig opstelt, wetende dat zijn achterban aarzelingen heeft bij meer asielzoekers. De oppositie begon direct schande te spreken van de terughoudendheid van het kabinet.

In werkelijkheid blijkt het kabinet helemaal niet voorzichtig te zijn. Integendeel: Nederland is een van de eerste landen die onomwonden zijn steun uitspreekt voor de herplaatsing van vluchtelingen binnen Europa. In de kabinetsbrief wordt met geen woord gerept over de opstelling van andere landen. Ook van andere voorwaarden is geen sprake.

Gekwalificeerde meerderheid

Net als bij alle Europese voorstellen gaat het plan door als er een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten voor is. Dat wil zeggen dat minstens 55 procent van de landen het ermee eens is, en dat in die landen minstens 65 procent van de bevolking woont. Sommige landen, zoals Hongarije, hebben zich al uitgesproken tegen de herverdeling.

Toch kan geen enkele lidstaat zich aan het plan onttrekken als een meerderheid dit wil, zegt Dijkhoff. Zelf noemt hij het plan 'acceptabel'. Hij denkt 'dat het stom zou zijn als de kans verkeken wordt om het asielsysteem te verbeteren'.

Het plan van de Europese Commissie houdt in dat 40 duizend asielzoekers binnen de Europese Unie worden herplaatst. Landen in het zuiden van Europa - vooral Italië en Griekenland - worden momenteel overspoeld door vluchtelingen. De meesten van hen komen uit landen in oorlog, zoals Syrië en Eritrea.

Verdeelsleutel

De Europese Commissie heeft een verdeelsleutel bedacht om de asielzoekers te verspreiden over Europa. Daarbij telt het inwoneraantal en het bruto nationaal product zwaar mee, en wordt in mindere mate rekening gehouden met de werkloosheid en het aantal asielverzoeken dat een land al krijgt. Volgens Dijkhoff staat dat laatste gelijk aan de 'absorptiecapaciteit' van een land. Hij wil dat het zwaarder gaat wegen hoeveel asielzoekers uit zichzelf naar een land komen.

In ruil voor de herplaatsing moeten Italië en Griekenland hun asielprocedure op orde brengen. Nu reizen asielzoekers vaak ongezien door naar landen in het noorden van Europa.

Aan een ander voorstel van de Europese Commissie wil Nederland alleen gehoor geven als andere landen meedoen. Dat heeft betrekking op het uitnodigen van vluchtelingen die in kampen buiten de Europese Unie verblijven. Nu nodigt Nederland per jaar 500 vluchtelingen uit. Dat is meer dan de meeste Europese landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden