193 Nederlanders omgekomen bij vliegramp

Bij de vliegramp in Oekraïne zijn 193 Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Malaysia Airlines sprak eerder van 192 Nederlandse doden. Het verschil komt waarschijnlijk doordat een slachtoffer een dubbele nationaliteit heeft. Wat de andere nationaliteit is, kan Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Pro-Russische separatisten bij eigendommen van de inzittenden van vlucht MH17. Beeld reuters

Eerder vandaag was de nationaliteit van vier inzittenden nog niet vastgesteld. Aan boord van het toestel zaten 298 mensen. Zij zijn allemaal om het leven gekomen.

Mogelijk meer Nederlanders
Het is niet bekend of meer slachtoffers een dubbele nationaliteit hebben. Mogelijk loopt het aantal omgekomen Nederlanders dus op. 'Wij wachten tot de lijst met inzittenden bekend is. Die lijst is nog niet definitief. Dat is pas het geval als alle familieleden persoonlijk zijn gesproken', zegt een woordvoerster van het ministerie. Het is nog niet bekend wanneer de definitieve lijst met passagiers en bemanningsleden bekendgemaakt wordt.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is vandaag naar Oekraïne gegaan. Hij reisde mee met een team dat de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines gaat onderzoeken. De minister sluit niet uit dat hij tijdens zijn bezoek aan het oosten van Oekraïne ook gaat spreken met de separatisten die zich willen afscheiden van Kiev.

Het onderzoeksteam bestaat uit mensen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO). Ze zijn klaar om te vertrekken, zei premier Mark Rutte. Timmermans gaat mee om de diplomatieke belangen van Nederland zeker te stellen.

OVSE geweigerd bij rampplek
Ongeveer dertig waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn vandaag al op de rampplek geweest. Daar werden ze door separatisten tegengehouden en weggestuurd. Nadat een schot was gelost, verliet de groep waarnemers de plaats.

Rutte en Timmermans willen dat er een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de crash komt. Nederland heeft daar ook voor gepleit in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 'Onze natie verdient het om te weten wat er gebeurd is', zei de Nederlandse vertegenwoordiger. Alle vijftien landen in de Veiligheidsraad, inclusief Rusland, waren het met Nederland eens. Ze vinden dat onderzoekers ongehinderd naar de rampplek moeten kunnen gaan en dat de schuldigen verantwoording moeten afleggen.

Een etmaal na de ramp krijgen de slachtoffers langzamerhand een gezicht. Zo kwamen een vader, een moeder en hun vier kinderen uit het Brabantse Neerkant om. Het Eerste Kamerlid Willem Witteveen en de belangrijke aids-onderzoeker Joep Lange behoren ook tot de slachtoffers. In meerdere steden zijn condoleanceregisters geopend. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekenden vandaag een rouwboek in Den Haag. 'In onze gedachten zijn wij bij hen. Met allen die getroffen zijn leven wij intens mee', schreef het koningspaar.

Rutte wilde vandaag nog niet ingaan op de vraag wie het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten. 'Laat één ding glashelder zijn: als duidelijk wordt dat het een aanslag was, dan moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op', aldus de premier. Oekraïne en de Verenigde Staten wijzen naar pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Een konvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa werd vandaag bij de rampplek tegengehouden door pro-Russische separatisten. Beeld ap
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden