nieuwsmigratie

192 VN-lidstaten zijn het eens over aanpak migratie; alleen de VS keurt de afspraken af

De Verenigde Naties zijn het vrijdag eens geworden over de aanpak van massamigratie. Migratie van vluchtelingen moet door deze maatregelen ‘veiliger en ordelijker’ verlopen. De tekst, het eerste wereldwijde akkoord over migratie, wordt formeel in december in Marokko aangenomen.

Migranten reizen door de woestijn van Niger richting Libië, waar ze hopen door te kunnen reizen naar Europa.Beeld AP

Alle 193 lidstaten van de VN op één na bereikten consensus na maandenlange onderhandelingen die werden geboycot door de Verenigde Staten. Zij trokken zich vorig jaar terug uit het overleg. Het akkoord zou strijdig zijn met het Amerikaanse immigratiebeleid en niet overeenkomen met de soevereiniteit van het land.

Hongarije wil zich misschien alsnog terugtrekken. De Hongaarse regering zal daar woensdag over vergaderen. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zei dat migratie in het akkoord wordt behandeld als een fundamenteel mensenrecht, ‘wat het volgens mij niet is’.

‘We hebben nooit iets gehad om ons te helpen migratie goed op te pakken’, zei Miroslav Lajcak, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. ‘Tot dit akkoord hebben we alleen maar kunnen reageren.’ Hij voorspelde dat de afspraken net zo richtinggevend zullen zijn als de Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Het akkoord, dat niet juridisch bindend is, bevat volgens de VN geen strikte regels, maar veel praktische handvatten. ‘De kracht van het akkoord is de praktische waarde’, aldus de Zwitserse ambassadeur Jurg Lauber. ‘Het is een soort catalogus met maatregelen.’

Het initiatief tot de onderhandelingen werd genomen na de Europese migratiecrisis in 2015. Momenteel zijn er volgens de VN ongeveer 250miljoen vluchtelingen in de wereld. Dat is 3,4procent van de wereldbevolking.

Een migrant probeert te vissen aan boord van een schip van hulporganisatie Proactiva.Beeld AFP

Migranten gered

Op de Middellandse Zee zijn zaterdag 450 migranten van een houten boot gered die in de buurt van het Italiaanse eiland Linosa voer. Ze zijn zaterdagochtend overgezet op een schip van de Italiaanse politie en een schip van Frontex, het EU-agentschap dat de controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert.

Acht vrouwen en kinderen zijn door de kustwacht naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht vanwege hun gezondheidstoestand. De anderen verbleven buitengaats aan boord van de hulpschepen.

Italië rekent op de solidariteit van andere EU-lidstaten om de 450 migranten onderdak te bieden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zondag. Malta, Frankrijk en Duitsland hebben aangeboden elk vijftig migranten over te nemen. In afwachting van meer aanbiedingen zijn zondag voorraden babymelk, melk en vruchtensap aan boord gebracht.

Schip gered

Op de Middellandse Zee zijn zaterdag 450 migranten van een houten boot gered die in de buurt van het Italiaanse eiland Linosa voer. Ze zijn zaterdagochtend overgezet op een schip van de Italiaanse politie en een schip van Frontex, het EU-agentschap dat de controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert.

Acht vrouwen en kinderen zijn door de kustwacht naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht vanwege hun gezondheidstoestand.

Of de anderen ook naar Italië mogen is niet duidelijk. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft volgens een bron binnen zijn partij Lega gezegd dat de migranten 'onmiddellijk verdeeld kunnen worden onder Europese landen, of liever zelfs naar Libië teruggebracht kunnen worden.' Een derde optie zou zijn om de migranten tijdelijk op de schepen te houden terwijl hun asielaanvraag wordt behandeld, aldus de bron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden