19 duizend mensen registreren zich als niet-donor na nieuwe donorwet

Sinds de nieuwe donorwet hebben duizenden mensen hun keuze kenbaar gemaakt bij het Donorregister. In de afgelopen twee dagen lieten een kleine 19 duizend mensen weten hun organen na overlijden niet te willen afstaan. Daartegenover hebben een paar duizend personen geheel of gedeeltelijk ingestemd met orgaandonatie.

Registratieformulier voor donorregistratie. Beeld anp
Registratieformulier voor donorregistratie.Beeld anp

Dinsdag nam een krappe meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van D66 aan voor een nieuwe donorwet. In principe wordt iedereen nu orgaandonor, tenzij men aangeeft dat niet te willen. Het is nog allerminst zeker dat de Eerste Kamer de wet goedkeurt.

Niettemin hebben sinds dinsdag duizenden mensen alvast hun keuze kenbaar gemaakt bij het Donorregister. Van de ruim 23 duizend nieuwe registraties maakten 18.890 bezwaar tegen orgaandonatie. 1.626 mensen melden zich juist aan, en nog eens 1.368 stemden in met een beperkte mate van orgaantransplantatie.

Nabestaanden

De aanname van de nieuwe donorwet heeft ook mensen in beweging gebracht die al geregistreerd stonden. 4.495 mensen trokken hun toestemming in, zo'n vierduizend personen gaven aan niet langer bezwaar te hebben tegen orgaandonatie. Per saldo is het aantal donors licht toegenomen, met 94 personen.

Burgers kunnen de beslissing ook overlaten aan nabestaanden of een aangewezen persoon. Indien iemand niets heeft aangegeven bij het Donorregister is hij of zij in principe donor, maar nabestaanden kunnen alsnog bezwaar aantekenen. Hebben zij sterke argumenten - de overledene opende nooit de post, begreep de post niet of was zwaar religieus - dan wordt er geen beroep gedaan op de organen van de overledene. Hebben ze geen argumenten, dan geldt de persoon gewoon als donor.

Orgaandonatie

Aan hoeveel mensen kost het tekort aan donororganen jaarlijks het leven? Zes vragen over orgaandonatie. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden