19 Chinese kokkelrapers verdronken bij Britse kust

Negentien Chinese immigranten zijn door verdrinking omgekomen bij het rapen van kokkels aan de kust van Morecambe Bay in het noordwesten van Engeland....

Van onze correspondent Peter de Waard

De zestien overlevenden - veertien Chinezen en twee Oost-Europeanen - zijn met ernstige onderkoelingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen. De kust bij Morecambe is berucht vanwege het drijfzand en de verraderlijke stroming.

De politie heeft gisteren aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de achtergrond van deze immigranten. Niet wordt uitgesloten dat het om illegalen gaat die mogelijk door mensensmokkelaars zijn geronseld. In totaal werken naar schatting een half miljoen illegalen in Engeland. Sommigen verdienen nog geen dertig euro per week met werk dat de Engelsen zelf niet willen doen.

Hoofdagent Julia Hodson van de politie in Lancashire zei vrijdag dat de politie strafonderzoek niet uitsluit. 'De bendes die profiteren van de slavenarbeid van illegalen zijn misdadigers van het ergste soort', zei ze. Staatssecretaris Beverly Hughes van Binnenlandse Zaken zei dat niets ontziende Chinese bendes mensensmokkelaars, zoals de snakeheads, hier iets mee te maken hebben.

De Britse vakbonden en kerken hebben gisteren gezegd dat er iets moet worden gedaan aan 'de exploitatie en uitbuiting van illegalen'. 'Deze verschrikkelijke tragedie roept de fundamentele vraag op of wij voldoende bescherming bieden aan illegale werknemers die bijdragen aan onze economie en onze welvaart', zei de bisschop van Lancashire. Hij drong aan op een nieuwe wet die de registratie van koppelbazen en andere arbeidsbemiddelaars verplicht. 'De vrijwillige gedragscode werkt niet adequaat', stelt de bisschop vast. Daarnaast zou de regering veel ruimhartiger moeten zijn met het verlenen van werkvergunningen.

De groep van 35 kokkelzoekers trok er vermoedelijk donderdagmiddag om drie uur op uit. Ze werden verrast door het opkomende tij toen ze drie tot vier kilometer uit de kust waren. Om half negen 's avonds sloeg een wandelaar alarm bij de politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden