Cijfers bij het nieuws

19,2 miljoen prikken gezet, maar veel 50-minners nog niet volledig gevaccineerd

De belangrijkste vaccinatiecijfers van dinsdag: het Nederlandse priktempo daalt wat maar is nog steeds hoog vergeleken met andere EU-landen. De meeste 50-minners wachten nog op een tweede prik.

Serena Frijters
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Nederland zijn nu 19,2 miljoen prikken gezet. De vaccinatiegraad loopt deze week weer verder op, maar van de Nederlanders onder de 50 is minder dan de helft volledig gevaccineerd. Van de 12- tot en met 17-jarigen, die sinds 2 juli een afspraak voor vaccinatie kunnen maken, kreeg tot nu toe 32 procent de eerste prik, en 2 procent de tweede. Voor het eerst kan het RIVM de vaccinatiegraad per gemeente voor inwoners van 25 tot en met 44 jaar berekenen. Het beeld is hier hetzelfde als bij 45-plussers: het percentage gevaccineerden verschilt weinig van de ene tot de andere regio. Alleen in enkele gemeenten in de Biblebelt en in de grote steden is de vaccinatiegraad wat lager. En net als bij de oudere leeftijdsgroepen is Urk landelijk gezien de uitschieter, waar verreweg het minst wordt gevaccineerd.

Nog steeds is het priktempo in Nederland hoog in vergelijking met andere EU-landen, maar het aantal prikken per dag daalt. Deze week zijn gemiddeld 159 duizend prikken per dag gezet, de week daarvoor zo’n 170 duizend. In Nederland zijn nu 110 doses vaccin per 100 inwoners toegediend, van de meeste vaccins zijn twee doses nodig. Spanje en Portugal hebben de afgelopen tijd het vaccinatietempo opgevoerd. Omgerekend naar inwonertal zijn daar nu bijna evenveel doses vaccin toegediend als in Nederland. België, Hongarije, Denemarken en het kleine Malta zijn de enige EU-landen die op dit moment meer prikken hebben gezet dan Nederland. In Bulgarije is van alle EU-landen de vaccinatiegraad verreweg het laagst, met 28 doses per 100 inwoners.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden