180 militairen naar Salisbury voor onderzoek naar vergiftiging Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter

De Britse autoriteiten hebben 180 militairen naar Salisbury gestuurd, waar de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter afgelopen weekeinde werden vergiftigd met een zenuwgas. Een aantal van hen is getraind om met de gevolgen van chemische of biologische wapens om te gaan. De militairen moeten materiaal weghalen dat mogelijk besmet is geraakt, zoals ambulances en politieauto's die de Skripals te hulp kwamen.

Agenten plaatsen een tent over het bankje waar Skripal en zijn dochter bewusteloos werden gevonden. Beeld reuters

Het onderzoek richt zich vooral op het huis waar Skripal woonde sinds hij in 2010 door Rusland werd vrijgelaten in het kader van een spionnenruil. De politie heeft het vermoeden dat de twee daar besmet zijn geraakt. Een aanwijzing daarvoor is dat een agent die het huis bezocht ernstige vergiftigingsverschijnselen opliep, terwijl een arts die het tweetal hielp nadat zij half bewusteloos waren gevonden, geen klachten vertoonde. In totaal werden 21 mensen behandeld in verband met de zaak, maar afgezien van de Skripals en de agent bleek niemand ernstige klachten te hebben.

Politieagenten gekleed in beschermende pakken hebben ook de graven afgeschermd op het kerkhof in Salisbury waar Skripals vrouw en zijn zoon begraven liggen. Mogelijk willen de autoriteiten ook een onderzoek instellen naar de omstandigheden waaronder zij, betrekkelijk kort na elkaar, om het leven kwamen.

De Britse autoriteiten hebben nog steeds niet gezegd om welk zenuwgas het gaat, maar volgens de Britse pers zou het om een heel zeldzame stof gaan waardoor het misschien mogelijk wordt de herkomst te traceren. Er zijn maar weinig laboratoria die gespecialiseerd zijn in het produceren van zenuwgassen.

De Britse politie plaatste een tent over de graven van Sergej Skripals vrouw en zoon voor onderzoek. Beeld reuters

Rusland verdacht

Omdat het slachtoffer een voormalige Russische dubbelspion is die een hele reeks Russische agenten verraadde, gaat de verdenking in eerste instantie uit naar Rusland. Skripal kreeg in 2010 gratie van de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev, toen hij in het kader van een spionnenruil werd vrijgelaten. Maar volgens de Financial Times zou hij na zijn vrijlating nog als adviseur voor de Britse MI6 en andere westerse inlichtingendiensten hebben gewerkt.

Het bericht in de Financial Times werd door Russische twitteraars aangehaald als een teken dat Skripal zijn straf dubbel en dwars verdiende. Enkelen suggereerden dat ook Grigori Rodtsjenkov en Joelia Stepanova, die een boekje opendeden over dopingmisbruik onder Russische sportlieden, hetzelfde lot verdienden. Zij zitten ondergedoken in het Westen.

Forensisch experts staan in beschermende pakken klaar om de auto van Skripal te onderzoeken. Beeld getty

'Hysterie'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verzekerde echter dat Moskou niets te maken heeft met de vergiftiging. Hij deed de beschuldigingen tegen Rusland af als 'hysterie'.

De Russische ambassade klaagde dat het Britse onderzoek naar de zaak 'op dezelfde manier' verloopt als het onderzoek naar de moord op Aleksandr Litvinenko, die in 2006 met de radioactieve stof polonium-210 werd vermoord in Londen. 'Het grootste deel van de informatie wordt geheim gehouden. Rusland krijgt geen toegang tot de onderzoeksdocumenten en de mogelijkheid om die te beoordelen', zei de ambassade in een tweet.

Twee jaar geleden stelde een Britse rechter vast dat Litvinenko vergiftigd werd door twee voormalige collega's van de Russische geheime dienst. Een van de bewijzen was het radioactieve spoor dat zij achterlieten: dat voerde terug naar Moskou. Maar Rusland ontkent nog steeds dat het achter de aanslag zat.


De liquidatiepoging op Ruslands grootste verrader

Sergej Skripal: 'een van de ergste verraders die Rusland heeft gekend' (+)
De man die in het Britse Salisbury mogelijk werd vergiftigd, samen met zijn dochter, is in 1995 door de Britse MI6 gerekruteerd. Hij werkte toen voor de Russische militaire inlichtingdienst.

Waarom veel erop wijst dat Rusland achter de liquidatiepoging van ex-spion Skripal zat
Het lijkt een scène uit een spionagefilm: een voormalige Russische dubbelspion die het slachtoffer is van een liquidatiepoging van zijn vroegere baas. Volgens de Britse regering werd er zenuwgas gebruikt tegen Sergei Skripal en zijn dochter. Vijf vragen over het gebruik van zenuwgas, en waarom alles erop wijst dat een staat achter de mislukte liquidatiepoging zat.

Druk op Londen groot om Rusland te straffen na liquidatiepoging van ex-spion Skripal
De Britse regering staat onder zware druk maatregelen te nemen nu gebleken is dat de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter door middel van een uiterst zeldzaam zenuwgas zijn vergiftigd. Beiden verkeren nog steeds in een kritieke toestand. Ook een Britse politieagent die hun te hulp schoot, moest met ernstige vergiftigingsverschijnselen opgenomen worden, maar met hem gaat het volgens de autoriteiten inmiddels iets beter.

Britse autoriteiten: Russische dubbelspion Sergej Skripal en dochter vergiftigd met zenuwgas
Sergej Skripal en zijn dochter blijken te zijn vergiftigd met een zenuwgas. Dat heeft het hoofd van de Britse antiterreur-eenheid die de mysterieuze vergiftiging onderzoekt woensdag bekend gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden