Update

18 meldingen van doden na Diane-35

De dood van 18 vrouwen staat mogelijk in verband met het gebruik van de Diane-35-pil. Dat meldde bijwerkingencentrum Lareb vrijdag. Lareb kreeg tot begin april 621 meldingen binnen van bijwerkingen van gebruiksters van de Diane-35-pil. 388 daarvan werden gemeld na de media-aandacht van eerder dit jaar.

Beeld ANP

Opvallend is dat 122 van de meldsters aangeven dat de pil hen voorgeschreven werd als anticonceptiemiddel, terwijl dat officieel niet mag. Diane-35 mag alleen worden voorgeschreven als middel tegen acne en overbeharing. In Nederland was dat al zo, maar in andere Europese landen werd het middel ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel.

De meldingen beslaan een periode van 25 jaar. Vaak gaat het over bijwerkingen die in het verleden zijn opgetreden, maar nu pas gemeld zijn naar aanleiding van de media-aandacht. Lareb vindt dit zorgelijk, omdat zorgverleners verplicht zijn om ernstige bijwerkingen sowieso te melden.

Embolie
Daarnaast mogen artsen de pil blijven voorschrijven aan patiënten, maar ze moeten hen wel goed voorlichten over de risico's op trombo-embolie en over de symptomen hiervan. Op die manier moet deze potentieel dodelijke aandoening eerder vastgesteld en behandeld worden als dat aan de orde is. Dat staat in een aanbeveling die het Europese comité voor geneesmiddelenbewaking PRAC vrijdag deed.

Over de pil is de laatste maanden veel commotie geweest, nadat bekend was geworden dat in Frankrijk de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden, omdat ze bloedklonters hadden als gevolg van het slikken van de pil. In Nederland staat de dood van 18 vrouwen mogelijk in verband met de Diane-35-pil. Bij 31 meldingen die bij Lareb zijn binnengekomen, zat er enige tijd tussen de eerste symptomen en het stellen van de diagnose. Volgens Lareb kan dat erop wijzen dat de bijwerking in eerste instantie niet als zodanig herkend werd.

PRAC wijst er in de aanbeveling ook op dat patiënten die de Diane-35-pil slikken, daar geen ander hormonaal anticonceptiemiddel bij mogen gebruiken, omdat de kans op trombose en longembolie erdoor omhoog gaat.

Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden