18 gevangenen in containers gestorven

Troepen van Kadhafi hebben 29 gevangenen in Al Khums, in het noordwesten van Libië, zo lang vastgehouden in containers dat achttien van hen omkwamen door uitdroging en verstikking. Eén gevangene overleed later aan nierfalen. Dit meldde Amnesty International vrijdag.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Volgens drie overlevenden werden zij en de andere gevangenen vroeg in de ochtend van 6 juni gemarteld en daarna in twee metalen containers opgesloten. De containers hadden geen ramen; kogelgaten gaven de enige ventilatie. De gevangenen hadden weinig water en werden aan hun lot overgelaten.

Ze riepen vanuit de containers op een bouwplaats, 120 kilometer van Tripoli, urenlang tevergeefs om hulp en sloegen op de metalen deuren. Ze dronken in de verzengende hitte hun eigen zweet en urine. Toen laat op de middag de deuren van de container weer opengingen, was het voor velen te laat.

Eén van de overlevenden uit de grootste container, met 19 gevangenen, was Mohamed Ahmed Ali, vader van acht kinderen en leraar. Hij werd door gewapende mannen thuis gearresteerd op 20 mei nadat hij mee had gedaan aan antiregeringsprotesten. Op 6 juni werd hij met de andere gevangenen opgesloten.

Volgens Amnesty International vertelde hij: 'Onze kleren dropen van het zweet. Veel mensen prevelden de Shahada - een geloofsbevestiging. We schreeuwden: 'We gaan dood, laat ons vrij!'

Abdel Rahman Moftah Ali (24) kwam als enige levend uit de kleine container en zag zijn negen medegevangenen voor zijn ogen sterven. 'Niemand van ons kon nog rechtop staan. Schuim kwam uit de mond van sommige mensen. Ik zag mijn medegevangenen één voor één door hun benen zakken. Het was een dag in de hel.'

Amnesty International is niet alleen bezorgd over het lot van de gevangenen van Kadhafi. Eerder deze week maakte de organisatie duidelijk ook te vrezen voor het welzijn van voornamelijk zwarte Afrikanen die door de rebellen vast worden gehouden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden