170 duizend vluchtelingen bereikten EU in september

In september kwamen er ongeveer 170 duizend vluchtelingen aan in de Europese Unie. Dat meldt EU-grensbewakingsorganisatie Frontex. In augustus waren dit er 190.000, een recordaantal. De Europese leiders komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel om te praten over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis.

Een jongen arriveert op het Griekse eiland Lesbos. Beeld epa
Een jongen arriveert op het Griekse eiland Lesbos.Beeld epa

In totaal brengt dit het aantal binnenkomende vluchtelingen in 2015 op 710 duizend. Over heel 2014 waren dit er 282 duizend. De meesten (350 duizend) komen aan in Griekenland. Een andere populaire bestemming is Italië: daar kwamen 129 duizend vluchtelingen aan in 2015. Door verslechterde weersomstandigheden en een tekort aan boten in Libië bereikten in september 12 duizend vluchtelingen Italië, een halvering ten opzichte van augustus.

Vorige week donderdag kwamen de ministers van vrijwel alle Europese landen en de buurlanden van Syrië bijeen in Luxemburg. De Europese lidstaten beloofden Turkije, Libanon en Jordanië financieel te ondersteunen zodat de opvang van de miljoenen Syriërs daar verbeterd kan worden. Ook zegden de drie landen toe meer werk te maken van de registratie van vluchtelingen, grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars.

Een vluchtelingenboot arriveert in Lesbos. Beeld epa
Een vluchtelingenboot arriveert in Lesbos.Beeld epa

Minder snel naar Europa

De Europese landen hopen dat migranten minder snel naar Europa trekken als ze in de buurt van hun eigen land toegang hebben tot voedsel, onderdak, werk en gezondheidszorg. Het was voor het eerst dat zoveel betrokken landen bijeenkwamen om samenwerking op gebied van de vluchtelingencrisis te bespreken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat het raamwerk om die samenwerking te verdiepen nu is opgezet.

Op vrijdag gaf de VN-Veiligheidsraad de Europese militaire operatie op de Middellandse zee het benodigde mandaat om migrantenboten te enteren en in beslag te nemen. Met dit mandaat in handen kan de militaire operatie genaamd Sophia zich actief gaan bezighouden met het voorkomen van mensensmokkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden