17 juni: de feestelijke afsluiting van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs tentoonstelling 2012

Zondag 17 juni 2012 is de laatste dag van de tentoonstelling met werk van de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012: Charlotte Dumas, David Jablonowski, Tala Madani, Rory Pilgrim en Sarah van Sonsbeeck. Tala Madani heeft de juryprijs gewonnen: een cheque van 10.000 euro, gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het publiek kan nog steeds een stem uitbrengen, door het Stedelijk Museum Schiedam te bezoeken en de eigen favoriet te kiezen. De publieksfavoriet wordt bekend gemaakt tot besluit van de Volkskrantdag op zondag 17 juni.

Redactie
Tala Madani krijgt de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Jan Mulder. Beeld Bart Mühl / de Volkskrant
Tala Madani krijgt de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Jan Mulder.Beeld Bart Mühl / de Volkskrant

Rondleidingen:
14:00 uur: rondleidingen (ca. 45 minuten) over de tentoonstelling met werk van de vijf genomineerden door Sacha Bronwasser, jurylid en kunstcriticus bij de Volkskrant, en Wilma Sütö, conservator actuele kunst in het Stedelijk Museum Schiedam, die de tentoonstelling met de kunstenaars heeft samengesteld en ingericht.

Performance:
15:00 uur: Performance (ca. een uur) van Rory Pilgrim in de Giudici kapel van het museum. Als sluitstuk van zijn werk op de tentoonstelling presenteert Pilgrim de performance 'Understanding', met muziek en een gesprek rond de vraag: 'Hoe kunnen we begrip vinden via verschillen?' En: 'Hoe kunnen we de liefde beschermen?'
Pilgrims werk is een reactie op de anti-homowet (2009) in Oeganda, die de doodstraf stelt op homoseksualiteit. Pilgrim componeerde het muziekstuk 'Love in Uganda' en nodigde maatschappelijke, religieuze en politieke groeperingen uit voor een gesprek.

Klaas Veltman, musicus en kerkorgelbouwer, bespeelt het orgel en omlijst zo het gesprek. Gastsprekers zijn: Wilma Ruis (COC Rotterdam), Wielie Elhorst (theoloog; voorzitter Landelijk KoördinatiePunt kerk en homoseksualiteit LKP), Juul van Hoof (MOVISIE: landelijk kennis- en adviesbureau sociale vraagstukken), dominee Mark Pilgrim (Anglicaanse Kerk) en een vertegenwoordiging van Amnesty International. De voertaal is Engels.

Bekendmaking Publieksfavoriet:
16:30 uur: Bekendmaking publieksfavoriet en overhandiging van een pakket vol kunstboeken aan de bezoeker die de beste motivatie heeft geleverd.

Gratis entree
Het Stedelijk Museum Schiedam is tijdens de Volkskrantdag gratis voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden voor de Volkskrantdag: info@stedelijkmuseumschiedam.nl o.v.v. Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden