16 jaar cel voor kapitein Costa Concordia

Kapitein Francesco Schettino van de Costa Corcordia is schuldig aan doodslag en krijgt zestien jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Grosseto in de regio Toscane vandaag besloten aan het einde van het proces, dat al in juli 2013 begon.

Kapitein Francesco Schettino van Costa Concordia Beeld afp
Kapitein Francesco Schettino van Costa ConcordiaBeeld afp

Schettino stond aan het roer van het cruiseschip, toen het in 2012 voor de Italiaanse kust de rotsen raakte en zonk. Daardoor kwamen 32 mensen om het leven. Het schip lag lange tijd voor de kust van het eilandje Giglio, bij Toscane.

De officier van justitie had 26 jaar en 3 maanden cel geëist voor het veroorzaken van een schipbreuk, doodslag en het verlaten van het schip voordat alle opvarenden van boord waren. De advocaten van de 54-jarige Schettino wilden juist vrijspraak voor de kapitein, omdat de dood van de 32 opvarenden niet te wijten zou zijn aan zijn gedrag.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Schettino 'enkel en altijd aan zichzelf gedacht'. De cruiseschipkapitein zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij houdt vol dat het fatale rif bij Isola del Giglio niet op zeekaarten voorkwam en dat hij vanaf het eiland het reddingswerk wilde leiden en niet terug aan boord ging. En passant betichtte hij zijn bemanning van het niet uitvoeren of verkeerd begrijpen van zijn bevelen. Ook weigerende noodgeneratoren hebben volgens Schettino aan de ramp bijgedragen.

In zijn laatste betoog voor de uitspraak verklaarde een huilende Schettino dat hij is 'geslachtofferd voor economische doeleinden'. Schettino: 'Op 13 januari 2012 ben ik deels gestorven.'

Kapitein Lafaard
Het 289 meter lange schip raakte op 13 januari 2012 een rots toen hij van de route afweek om een groet te brengen aan het Toscaanse eiland Giglio. Al voordat de laatste passagiers van het gekapseisde schip waren gered, zat Schettino in een reddingssloep. En ondanks de telefonische bevelen van de kustwacht -'Ga aan boord, lul' - keek de kapitein van een afstandje toe hoe zijn schip zonk. Het leverde hem de bijnaam 'Kapitein Lafaard' op.

In een aparte rechtszaak eist het eiland Giglio 190 miljoen euro schadevergoeding van reder Costa Cruises, omdat het eilandje tienduizenden toeristen mis zou zijn gelopen. De regio Toscane eist 30 miljoen euro.

De Costa Concordia op zijn zijkant in augustus 2013. Beeld reuters
De Costa Concordia op zijn zijkant in augustus 2013.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden