16 Blocks, Country Strong, A Bunch of Amateurs

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Bruce Willis (links) en Mos Def in 16 Blocks van Richard Donner. Beeld
Bruce Willis (links) en Mos Def in 16 Blocks van Richard Donner.Beeld

16 Blocks (Richard Donner, 2006)

RTL 7 , 20.30-22.30 uur.

Het leven duurt te lang.' Dat is de eerste volledige zin die politieman Jack Mosley uitspreekt in de actiefilm 16 Blocks. Maar niet omdat er tot die tijd zo veel actie was te zien. Mosley is het uitvergrote prototype van de verlopen agent: ongeschoren, rooddoorlopen ogen, iets te groot jasje, losse das. 'Yeah yeah' is alles wat hij tot die eerste zin mompelt tegen z'n collega's die hem bevelen geven. En dan krijgt hij aan het einde van zijn nachtdienst ook nog de opdracht om in de ochtendspits een arrestant uit een cel naar het gerechtsgebouw te brengen - waaraan de film zijn titel dankt. Dat blijkt een getuige die zijn naaste collega's liever dood dan levend zien. Waarna een ouderwetse formulefilm volgt, waarin de verteltijd en vertelde tijd bijna samenvallen en die deels is gedraaid in de drukbevolkte straten van New York, in het bijzonder Chinatown - altijd een extra waarde in een speelfilm.

De verrassing van 16 Blocks zit evenwel niet in de vele actie- en achtervolgingsscènes. Die zijn goed, maar niet opvallend goed en ontaarden tegen het einde van de film in een iets te fantastische afwikkeling. De verrassing is Bruce Willis, de altijd opgewekte actieheld die nu eens tegendraads is gecast als alcoholistische hinkepoot. Dat is in het begin even wennen; Willis lijkt zijn personage te zwaar aan te zetten. Maar gun hem de tijd en hij gaat overtuigen als vermoeide agent wiens geweten opspeelt in een cruciale scène. En dat overtuigen is geen sinecure, want de gevangene die hij moet wegbrengen, gespeeld door rapper Mos Def, tergt met zijn slap geouwehoer niet alleen de zenuwen van Willis' personage, maar ook die van de kijker.

Country Strong (Shana Feste, 2010)

RTL 8 20.30-22.50 uur.

De belangrijkste barrière neemt Country Strong niet: aannemelijk maken dat Gwyneth Paltrow, als Kelly Canter, een aan alcohol verslaafde countryzangeres is. Ze zit in een ontwenningskliniek waar ze het eigenlijk wel naar haar zin heeft, zeker met haar begeleider Beau (Garrett Hedlund), die in zijn vrije tijd ook countryzanger is. Haar echtgenoot James (Tim McGraw) vindt het evenwel tijd voor een vroegtijdig ontslag uit de kliniek en heeft al een grote tournee door het zuiden van de VS in zijn agenda staan. Waarop zij eist dat Beau in het voorprogramma mag staan. Bruikbare bouwstenen voor een melodrama, dat tegen het einde een voor Hollywood toch nog wel opmerkelijke wending neemt. En verder biedt Country Strong hier en daar fraaie sfeertekeningen van het lief en leed achter het countrypodium in grote en kleine steden.

A Bunch of Amateurs (Andy Cadiff, 2009)

BBC 1, 00.35-02.05 uur.

Stratford is niet altijd het walhalla voor de acteur. Dat ondervindt Jefferson Steel. Hij, Hollywoodster op zijn retour, wordt uitgenodigd in het Engelse Stratford King Lear te komen spelen. King Lear is Shakespeare, dus dan zal Stratford wel Stratford-upon-Avon zijn. Jammer voor hem kent Engeland meer Stratfords, zoals Stratford St John in Suffolk, waar het plaatselijke amateurgezelschap dan weer wel zeer verheugd is met de komst van een heuse ster.

Voor de hand liggend uitgangspunt voor een aardige komedie die de 'vooroordelige' verschillen tussen Britten en Amerikanen uitspeelt, met als zijlijn een vader-dochterconflict waarmee Steel ook nog te kampen heeft. Burt Reynolds is voorbeeldig gecast als de uitgerangeerde filmster en het Britse ensemble tegenover hem, met onder anderen Imelda Staunton en Derek Jacobi, doet het ook prima.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden