150 uur werkstraf geëist tegen politica na schenden geheimhoudingsplicht

De voormalige VVD-politica Kathalijne de K. uit Maarssen hoorde vrijdag wederom een straf tegen zich eisen voor de rechtbank. De officier van justitie eiste vrijdag 150 uur werkstraf wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht. In november 2014 had ze de onder meer de namen gelekt van de sollicitanten op de burgemeestersvacature van Stichtse Vecht aan haar partijgenoot Piet P..

Rob Bats in 2013, toen nog burgemeester van Haren. P., die aanspreekpunt was voor de VVD-kandidaten, zou deze informatie hebben overgebracht aan VVD-kandidaat Bats Beeld anp
Rob Bats in 2013, toen nog burgemeester van Haren. P., die aanspreekpunt was voor de VVD-kandidaten, zou deze informatie hebben overgebracht aan VVD-kandidaat BatsBeeld anp

Ook had De K. aan P. verteld wat de vragen zouden zijn in het sollicitatiegesprek en welke casus aan de sollicitanten zou worden voorgelegd. P., die aanspreekpunt was voor de VVD-kandidaten, zou deze informatie hebben overgebracht aan de VVD-kandidaat Rob Bats, oud-burgemeester van Haren en voormalig waarnemend burgemeester van Terschelling. Zo zou Bats meer kans maken op de functie. Tegen P. eiste de aanklager eveneens 150 uur wegens medeplichtigheid.

'Een burgemeestersbenoeming moet integer verlopen met een eerlijke procedure, in vertrouwen dat de namen geheim blijven', aldus de officier van justitie. 'Als mensen deze regels aan hun laars lappen, worden ze vervolgd en bestraft.'

De K. werd vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan vijf voorwaardelijk voor het witwassen van drugsgelden en valsheid in geschrifte. Ook kreeg zij een taakstraf van 240 uur opgelegd. De kwestie van het lekken van de burgemeesterskandidaten kwam aan het licht omdat de politie De K. eind 2014 afluisterde, vanwege haar contacten met een softdrugsbende uit Maarssen, waarvan onder meer haar geliefde deel van uit maakte.

De K. zat als fractievoorzitter van de VVD in de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die ging over de burgemeestersbenoeming van Stichtse Vecht. Uit de tapgesprekken die de rechter vrijdag de verdachten voorhield blijkt dat De K. wist heel goed dat ze haar geheimhoudingsplicht schond in de telefoongesprekken met Piet P. 'We worden toch niet afgeluisterd? We doen alles wat God en de burgemeester hebben verboden', zeiden ze tegen elkaar.

Uiteindelijk werd de PvdA'er Marc Witteman burgemeester van de fusiegemeente ten noorden van de stad Utrecht. Ook Bats is verdachte geweest, maar de zaak tegen hem is geseponeerd; maar niet omdat er geen informatie is doorgegeven, benadrukte de officier van justitie vrijdag.

'De K. heeft alles uit de vertrouwenscommissie met P. gedeeld, de namen, de vragen en de casus. En P. heeft geen bezwaar gemaakt tegen deze mededelingen', aldus de officier van justitie. Zij gelooft niets van het verhaal van P. dat zij met elkaar spraken 'om te klankborden, als sparringpartners'. In een telefoongesprek met K. vertelt P. dat hij tegen Bats heeft gezegd: 'Het zou zo maar kunnen dat er naar de volgende onderwerpen wordt gevraagd.'

Zes maanden cel

Oud-VVD-politica Kathelijne de K. werd twee weken geleden veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De voormalige fractieleider van de VVD in gemeente Stichtse Vecht krijgt 240 uur werkstraf. De rechtbank in Utrecht vond haar schuldig aan witwassen en valsheid in geschrifte.

'Stuitend'

Ook P. wist volgens de aanklager heel goed dat hij over de schreef ging. Soms maakte hij gebruik van de telefoon van zijn vrouw, die arts is en dus niet mag worden afgeluisterd. 'Als ze ons pakken ben je het haasje, dan kun je het wel schudden als bestuurder, er staat geloof ik 2 jaar op', zeiden De K. en P. tegen elkaar. 'Ze hebben samen een strafbaar feit gepleegd', aldus de aanklager. 'Ik vindt het stuitend hoeveel ze moesten lachen tijdens deze gesprekken.'

Aan de carrière van De K. kwam met de arrestaties om de strafbare feiten een einde. Ze trad af als fractievoorzitter van de VVD en heeft sindsdien geen opdrachten meer gekregen voor haar marketing- en communicatiebedrijf.

Ook Piet P., voormalig wethouder, zit aan de grond. Hij trad af als voorzitter van de stichting van slachtoffers van de vliegramp MH17. Hij lijdt aan een burn out en een posttraumatisch stresssyndroom, zei hij op de zitting. 'In de tijd dat ik die gesprekken met De K. voerde was ik van het padje af, vanwege het verlies van dierbaren bij het vliegtuigongeluk', zei hij tegen de rechter.

In haar laatste woord komen de tranen bij De K. 'Ik heb met P. gesproken, maar de informatie moest tussen ons blijven. Ik heb nooit de geheimhouding geschonden, er zijn door ons toedoen geen namen naar buiten zijn gekomen. Als mijn telefoon niet was getapt, was dit nooit naar buiten gekomen.

P. betreurt wat er is gebeurd. Ook hij is emotioneel. 'Ik ben me destijds niet bewust geweest dat ik van medeplichtigheid zou kunnen worden beschuldigd. Sinds de zaak speelt heb ik niet kunnen slapen zonder slaapmiddelen. Ik voel me zwaar gecriminaliseerd. IK ben geen slecht mens.'

De rechter doet op 1 april uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden