150 schrijnende gevallen bij DSB
Tijdelijke betalingsregeling aangeboden aan 150 klanten...
Amsterdam De curatoren van de failliete DSB Bank hebben tot nu toe 150 ‘schrijnende gevallen’ ontdekt, mensen die mogelijk door toedoen van de bank in ernstige financiële problemen zijn gekomen. ‘Het beeld dat door stichtingen is opgeroepen van duizenden mensen die acute betalingsproblemen hebben, strookt niet met de situatie die we bij de bank hebben aangetroffen’, laten de bewindvoerders, Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper, via hun woordvoerder weten.
De curatoren zeggen in totaal 3.000 klachten te hebben ontvangen van klanten. Hiervan hebben 600 aangegeven niet meer aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen.
Deze mensen zijn uitgenodigd om hun situatie nader toe te lichten. Ze moesten bewijzen van hun financiële nood overleggen, inclusief een overzicht van inkomsten en andere lasten. De helft heeft op deze oproep gereageerd.
Na bestudering van de dossiers van deze mensen hebben de curatoren 150 klanten een tijdelijke betalingsregeling aangeboden. In deze gevallen is de klacht over adviezen of producten van DSB gegrond verklaard.
‘Hoewel inmiddels duidelijk is dat het aantal klachten over financiële nood sterk afwijkt van de aantallen die enkele stichtingen in de media hebben genoemd, moeten deze cijfers behoedzaam worden geïnterpreteerd’, zegt Charles Huijskens, woordvoerder van de curatoren.
Volgens hem gaat het om een tussenstand. ‘Misschien dat er nog nieuwe zaken aan het licht komen van klanten die zich door advocaten laten vertegenwoordigen. Ook de behandeling van klachten waarbij geen sprake is van betalingsproblemen, loopt nog’, aldus Huijskens.
Volgens Jelle Hendrickx, een financieel adviseur die gedupeerde DSB-klanten terzijde staat, zijn er veel meer dan 150 schrijnende gevallen. ‘Het gaat mogelijk om duizenden zaken, afhankelijk hoe hoog je de lat legt. Ik heb cliënten die een extra baan moeten nemen om hun verplichtingen na te komen. Dat vind ik schrijnend. Onder mensen die ik vertegenwoordig, heeft ook iemand zelfmoord gepleegd omdat ze geen uitweg meer zag uit de schulden. Het probleem is dat de curatoren niet bekendmaken wat zij als schrijnend ervaren’ aldus Hendrickx.
Wel is hem bekend dat de curatoren ‘erg selectief’ te werk gaan. ‘Veel klanten met betalingsproblemen bij DSB hebben ook nog elders schulden lopen. Als die zijn ontstaan nadat ze bij de DSB een hypotheek hadden afgesloten, zeggen de curatoren: ‘Dat is niet ons probleem.’ Zij kijken alleen naar de DSB-schulden. Maar vaak zijn die andere schulden ontstaan door de DSB. Het ene gat werd met het andere gevuld’, aldus Hendrickx, die deze week uit de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken stapte omdat ‘het momentum’ van de stichtingen voorbij is.