150 keer klinkt de gelofte van trouw in de Kamer - een enkele keer in het Fries

De blauwe zetels van de plenaire zaal in de Tweede Kamer zijn weer allemaal gevuld: nadat gisteren de 150 leden van de 'oude' Kamer vertrokken, zijn de nieuwe vandaag beëdigd. Een klein half uur klonk er afwisselend 'zo helpe mij God almachtig' of 'dat verklaar en beloof ik' in de plenaire zaal en een enkele keer ging dat in het Fries.

null Beeld null

Tientallen camera's stonden als een donkere muur opgesteld achter het vak waar normaal gesproken het kabinet zetelt, en aan het ratelende geklik was een zekere pikorde af te lezen: toen bijvoorbeeld Rutte en Wilders gingen staan voor de beëdiging, klikten de knopjes secondenlang. Bij onbekende nieuwkomers klonken een paar bescheiden geluidjes.

Niet iedereen had het direct door, maar de belofte van nieuwkomer Isabelle Diks (GroenLinks) ging mis: ze zei in het Fries wel 'dat beloof ik', maar niet 'dat verklaar ik', waardoor ze het later overnieuw moest doen.

Voor de ceremonie begon, stond Kamervoorzitter Khadija Arib kort stil bij haar Britse collega's, die woensdag werden opgeschrikt door een terroristische aanslag bij het parlement in Londen. Drie Kamerleden bleven daarbij staan, maar dat had niets met de aanslag te maken. Het waren de leden van de partij Denk die weigerden te gaan zitten omdat ze het niet eens zijn met de plekken die zij in de vergaderzaal hebben gekregen. Ze zitten op de achterste rij, ingeklemd tussen twee partijen, waardoor geen van de Denk-leden aan het gangpad grenst. Ze zouden bovendien te ver naar hun zin aan de linkerzijde van de Kamer zijn ingedeeld.

null Beeld null

Nieuwe gezichten

Er zijn veel nieuwe gezichten en daarnaast nemen acht bewindslieden uit het demissionaire kabinet plaats in de zetels. Dat leidt tot de opmerkelijke situatie dat bijvoorbeeld het Kamerlid Rutte de premier Rutte moet controleren zolang de formatie duurt. Na het vertrek van Harry van Bommel (SP) gisteren, is SGP-voorman Kees van der Staaij nu het langstzittende Kamerlid. Hij wordt op de voet gevolgd door PVV-leider Wilders en Kamervoorzitter Arib.

Vrijwel alle partijen hadden bloemen voor de eigen Kamerleden op de bankjes neergelegd, en daarbij was ook over de kleur van de wikkel nagedacht. De bossen van de VVD bijvoorbeeld, waren verpakt in donkerblauw, die van de SP in diep rood en de SGP had kleine mandjes met oranje bloemen. Alleen Denk had geen boeket voor zichzelf gekocht.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden