15 weetjes over de koninklijke baby die u stiekem ook wilt weten

Zou er ooit een baby geboren zijn die direct zo'n nieuwsstroom teweeg bracht als de eerste telg van prins William en hertogin Kate? Om het overzicht te bewaren: hieronder 15 feiten over de boreling die u stiekem ook wilt weten.

De standaard voor Buckingham Palace met daarop de aankondiging van de geboorte van de nieuwe prins Beeld getty

1. De baby werd geboren gistermiddag om 16.24 uur lokale tijd, dat is 17.24 uur in Nederland. Dat was zo'n 10,5 uur nadat de weeën waren begonnen. Gemiddeld duurt een eerste bevalling zo'n 8 uur. Prins William was bij de bevalling aanwezig.

2. De baby woog in de Engelse gewichtsmaten 8 lbs en 6 oz, ofwel zo'n 3,8 kilo. Dat is fors, ongeveer een pond boven het Britse gemiddelde. Daar staat tegenover dat Kate en William ook langer zijn dan gemiddeld (Kate is 1,78 meter), en dat de kersverse moeder beter dan gemiddelde zorg zal hebben gehad en beter dan gemiddeld zal hebben gegeten tijdens de zwangerschap. Een zwaargewicht is het prinsje dan ook niet.

3. De baby is via een natuurlijke bevalling op de wereld gekomen. Ingeleid is hij waarschijnlijk niet, daarvoor was het nog te kort na de uitgerekende datum. Eerstgeborenen zijn vaak wat later dan is berekend. Slechts 5 procent van de baby's komt precies op de uitgerekende datum ter wereld.

In Madame Tussauds in Tokio worden de poppen van William en Kate opgeluisterd met baby-snuisterijen Beeld reuters
De Britse marine vormt op patrouille in de Caraïbische zee het woord 'Boy' Beeld afp

4. De baby had even wat tijd alleen met zijn ouders voordat elke nieuwsorganisatie ter wereld zijn komst bekendmaakte. De aankondiging van het blijde nieuws liet daarom op zich wachten tot 20.30 uur lokale tijd, 21.30 uur Nederlandse tijd. Zo konden de jonge ouders heel even de luxe van privacy ervaren.

5. De baby is derde in lijn van troonopvolging, na zijn opa Charles en zijn vader William. Het is voor het eerst sinds 1894 dat er in Groot-Brittannië liefst drie opvolgers klaarstaan voor het beroemdste koningschap ter wereld. Als Charles Elizabeth opvolgt, en William Charles, en de boreling op zijn beurt weer William, dan zal de jonge spruit de 43ste drager van de Engelse kroon zijn, sinds Willem de Veroveraar in 1066.

6. De baby is 'schitterend en mooi', volgens Marcus Setwell, de arts die de leiding had over het medische team dat de bevalling begeleidde. Echt nieuws zou het pas zijn geweest als hij de baby 'verfomfaaid en griezelig' had genoemd, maar dat terzijde.

Prins Charles Beeld afp

7. De baby wordt, als we puur afgaan op de statistieken, 78,9 jaar oud. Dat is althans de schatting van de VN van de gemiddelde leeftijd van dit jaar geboren jongetjes in Engeland. Maar de baby is natuurlijk niet gemiddeld, hij is van koninklijke bloede. Volgens de Guardian mogen we er dan liefst gemiddeld 14 jaar bij optellen, omdat de Britse royals een stukkie ouder worden dan hun minder welgestelde landgenoten.

8. De baby wordt ook aan de andere kant van de wereld verwelkomd. Meer dan 20 markante plekken of panden in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington komen dinsdagavond in een blauw licht te staan ter gelegenheid van de geboorte van de prins van Cambridge. Als hij later groot is, wordt de zoon waarschijnlijk het achtste staatshoofd van Nieuw Zeeland, dat formeel sinds 1907 een monarchie is.

En ook de Niagara Falls kleurden baby-blauw.

Het vliegveld van Christchurch (Nieuw Zeeland) kleurt blauw. Beeld afp
Beeld epa
Beeld epa

9. De baby heeft ook meteen iets om aan de muren van zijn babykamertje te hangen. Zijn komst mocht dan ook gewoon via Twitter wereldkundig worden gemaakt (naast het traditionele aankondigingspapiertje op een standaard voor Buckingham Palace), koningshuizen feliciteren elkaar altijd nog per telegram. Honderden heeft hij er al ontvangen. Maar ook tal van internationale staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders hebben een telegram naar Kate en William gestuurd, evenals honderden Engelse burgers. President Barack Obama stuurde overigens ook gewoon een tweet.

10. De baby heeft ook al meteen een outfit. De Britse Premier League-club Aston Villa heeft een mini-tenue toegezonden met daarop de letters HRH (his royal highness) en het nummer 1. Vader William is groot fan van de voetbalclub uit Birmingham, vandaar.

11. De baby dreef gisteren heel wat journalisten die live verslag moesten doen zonder enige snipper nieuws tot wanhoop. Simon McCoy, veteraan van de BBC, besloot er dan ook maar niet om te heen te draaien. 'Wij zullen hier blijven speculeren, zonder enige feiten.' En: 'Heel veel meer straks, vanaf hier. Niets van dat alles is nieuws, uiteraard, maar dat zal ons niet tegenhouden.'

12. De baby komt mogelijk vandaag voor het eerst naar buiten, en daarom staan al die journalisten nu nog steeds bij de ingang van het St. Mary's ziekenhuis in Londen. De eerste twee weken zal de prins zich in elk geval in het gezelschap weten van zijn beide ouders, want prins William heeft twee weken vaderschapsverlof. Daarna keert hij terug naar zijn werkzaamheden als helikopterpiloot in Wales.

13. De baby was niet de enige Britse baby die gisteren ter wereld kwam. Sterker, er werden gisteren zo'n 2.000 nieuwe Britten geboren. Wat te denken van Nicola Buckova, die na een bevalling van 8 uur en 25 minuten in Walsall ter wereld kwam? Of Benjamin Gale uit Norfolk, een paar honderd gram zwaarder dan zijn beroemde leeftijdsgenootje? Beide moeders zijn in elk geval vereerd dat ze op dezelfde dag als de hertogin van Cambridge bevielen, zo vertellen zij The Sun.

Fotografen stellen zich op bij het ziekenhuis Beeld getty

14. De baby heeft trouwens voor een naamsverandering gezorgd van die The Sun. De tabloid heet vandaag The Son. 'We zouden niet blijer kunnen zijn', kopt de website van de krant vandaag groot, naar de uitspraak van de kersverse vader gisterenavond.

15. De baby is nog geen dag oud, maar heeft nu al magische krachten. Economen verwachten dat hij de Britse economie een stimulus van 282 miljoen euro zal opleveren. Ondertussen wachten kinderwagenfabrikanten met spanning af welk merk zijn ouders zullen kiezen. Toen David en Victoria Beckham, de King & Queen of the Chavs, een iCandy Peach kochten voor dochter Harper, volgden vele jonge stellen dit voorbeeld.

De voorpagina van The Sun vandaag Beeld The Sun
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.