15 miljoen dollar voor werk Léger

De veiling van een deel van de kunstcollectie van wijlen René Gaffé, een Belgische verzamelaar, heeft dinsdagavond bij Christie's in New York 73 miljoen dollar opgebracht, bijna twee keer zo veel als was verwacht....

Van onze verslaggeefster

Het veilinghuis had van tevoren de waarde van de collectie, met onder meer werken van Picasso, Miró, Leger en Magritte, op zo'n 40 miljoen dollar geschat. Het duurste stuk werd Le Moteur van Fernand Leger, dat 15,2 miljoen dollar opbracht. Twee doeken van Joan Miró, Portrait de Mme K en Danseuse Espagnole, werden geveild voor respectievelijk 11,5 miljoen en 8,1 miljoen dollar.

De grote najaarsveilingen die deze week in New York zijn begonnen werden door Christie's, Sotheby's en het veel kleinere Philips met spanning tegemoet gezien. De veilinghuizen waren bang dat de onzekere economische situatie kopers terughoudend zou maken, of dat Europese kopers, die de laatste jaren met graagte in de VS kochten, zelfs niet zouden opdagen, bang om te vliegen na de aanslagen in New York en Washington.

Ook bestond er huiver voor een negatieve invloed van het proces dat vandaag begint tegen voormalig bestuursvoorzitter, Alfred Taubman, die ervan wordt beticht prijsafspraken te hebben gemaakt met concurrent Christie's waardoor in de jaren negentig duizenden klanten zijn gedupeerd. De veilinghuizen vrezen dat de rechtszaak en negatieve publiciteit eromheen invloed zullen hebben op de handel.

Christie's meent dat het goede resultaat te danken is aan het feit dat de schilderijen in de Gaffé-collectie niet eerder verhandeld zijn. Gaffé legde zijn kunstcollectie aan mede dankzij zijn persoonlijke contacten met kunstenaars. 'Verzamelaars hebben een enorme interesse in werken van topkwaliteit die voor het eerst op de markt komen', zei veilingmeester Christopher Burge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden