15 jaar en zwanger in Ghana

De jongste aanstaande moeder op deze foto's is 15, de oudste 29. Ze zijn voor controle naar de kleine gezondheidscentra gekomen in Garu en Widana. Die plaatsen liggen in het noordoostelijke puntje van Ghana, aan de grens met Burkina Faso en Togo. Haira (19) en Fedaus (18) houden het schrift vast dat dient als logboek van hun zwangerschap.

Zwangerschapsbegeleiding, verloskunde en postnatale begeleiding is in Ghana gratis, maar niet vanzelfsprekend. In bepaalde stammen in de Upper East Region is het de gewoonte meisjes na hun eerste ongesteldheid uit te huwelijken. Vaak bevallen ze al op hun 14de of 15de van hun eerste kind. In andere gemeenschappen zijn (ongewenste) tienerzwangerschappen vaak te wijten aan het gebrek aan kennis over seksualiteit en de risico's van onveilige seks.

Veel vrouwen worden alleen bijgestaan door traditionele vroedvrouwen. Die hebben geen medische achtergrond, met alle risico's van dien bij complicaties. Het ziekenhuis is vanaf Garu en Widana zes uur fietsen. Daarom bieden de kleinere gezondheidscentra uitkomst. Hier werken professionele verloskundigen die zo nodig doorverwijzen naar het grote ziekenhuis.

Die zorg is geen overbodige luxe: wereldwijd bevallen dagelijks bijna 110.000 vrouwen zonder deskundige begeleiding. Dagelijks sterven 800 vrouwen tijdens de bevalling aan vermijdbare complicaties. En elke dag sterven 2.700 baby's op de dag van hun geboorte.
De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Simavi werkt in Ghana met de Presby Health Services North aan het terugdringen van moeder- en babysterfte. PHSN stuurt gezondheids- en jongerenwerkers de dorpen langs om te informeren over de voordelen van bevallen in het ziekenhuis. Ook de risico's van jong uithuwelijken en vrouwenbesnijdenis worden besproken.

Mamatu zet zich schrap voor de weeën, met hulp van een vroedvrouw. Raymond Rutting
Baratu Fatawu (15) Raymond Rutting
Barikisu (16) met haar pasgeboren baby. Raymond Rutting
Anane Apoasan (16) Raymond Rutting
Comfort Asore (29) Raymond Rutting
Een vroedvrouw luistert naar de baby in de buik. Raymond Rutting
Jaro Gumsah (19) Raymond Rutting
Het gezondheidscentrum van Widana: vrouwen worden gecontroleerd. Raymond Rutting
Fedaus Inusah (18) Raymond Rutting
Anuta Abdulai (17) Raymond Rutting
Haira Sayiba (19) Raymond Rutting
Saida Adam (19) Raymond Rutting

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden